Witam.
Proszę o pomoc, mam kilka wątpliwości, a tym samym chciałbym zadać kilka pytań odnośnie następującej sytuacji:
dziecko skończyło w październiku w roku 2021 r. 18 lat; w tymże roku dziecko osiągnęło przychód zwolniony od podatku z tytułu umowy zlecenia w wysokości 5429,60 zł (wpisany do PIT-11 w poz. 92 oraz poz. 94, pozostałe poz. zerowe); cały ten przychód osiągnęło do końca września, czyli przed osiągnięciem pełnoletności.
Moje pytania są następujące:
1) czy jest konieczność złożenia zeznania PIT-37 w US, skoro przychód jest zwolniony od podatku?
2) jeśli odpowiedź na pierwsze pytanie jest twierdząca, to czy PIT-37 składa dziecko samodzielnie, czy też rodzic składa za dziecko?
3) czy rodzicom przysługuje ulga prorodzinna w pełnej wysokości ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
dochód dziecka, które ukończyło 18 lat w 2021 r., a ulga prorodzinna
Re: dochód dziecka, które ukończyło 18 lat w 2021 r., a ulga prorodzinna
1) Nie, nie ma konieczności
2) Gdyby chciało to składa samo-jest pełnoletnie.
3) Nie, ponieważ przychód dziecka przekracza 3089.
2) Gdyby chciało to składa samo-jest pełnoletnie.
3) Nie, ponieważ przychód dziecka przekracza 3089.
Ad. 3. Czy ulga nie przysługuje mimo, że dziecko osiągnęło dochód jako małoletnie (przed ukończeniem 18 roku życia)?
Przepraszam, chyba święta mi zaszkodziły.
Oczywiście, że należy się ulga prorodzinna bo dochód niepełnoletniego nie ma limitu.
Oczywiście, że należy się ulga prorodzinna bo dochód niepełnoletniego nie ma limitu.
Ad. 1 w takim razie czy to coś zmienia w kwestii rozliczenia się z przychodu dziecka z US i złożenia PIT-37?
W obecnej chwili dziecko jest pełnoletnie i to ono składa zeznanie-oczywiście jeśli chce bo na koniec okresu rozliczeniowego US go rozliczy.