Dochody z Holandii a Ulga dla młodych
Dochody z Holandii a Ulga dla młodych
Witam. Proszę o informację. Mam za 2021 r. dochody z Polski i Holandii. Nie wiem jakie kwoty mam wpisać do Pit 36 i ZG. Mam 21 lat więc korzystam z ulgi dla młodych. Wiem że do pozycji 9 na ZG wpisuje się dochód całkowity. A co z Ingehouden Loonheffing, gdzie mam wpisać, do 10 pozycji? Na Jaaropgave nie ma wyszczególnione miesiące pracy, więc mam przeliczyć euro wg średniorocznego kursu czy każdy miesiąc osobno a potem suma? Nie wiem czy wpisuje się jeszcze jakieś inne pozycje do Pit 36? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Re: Dochody z Holandii a Ulga dla młodych
Ingehouden Loonheffing wpisujesz w poz. 10.
Co do reszty wszystko zależy od kwot czy limit przychodów 85 528 zostanie przekroczony.
Najlepiej jakbyś podał pozycje i kwoty z PIT-11 i przychód z Holandii i okres pracy w Holandii (od-do).
Co do reszty wszystko zależy od kwot czy limit przychodów 85 528 zostanie przekroczony.
Najlepiej jakbyś podał pozycje i kwoty z PIT-11 i przychód z Holandii i okres pracy w Holandii (od-do).
Dochód z Polski 700 zł. Natomiast Dochód z Holandii 16789 euro. Mam przeliczyć każdy miesiąc osobno wg kursu dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia?
...Mam przeliczyć każdy miesiąc osobno wg kursu dnia poprzedzającego otrzymanie wynagrodzenia?....
Tak.
Chyba, że masz tylko rozliczenie roczne to możesz przez kurs średnioroczny.
Tak czy inaczej w ZG wpisujesz kwotę brutto i podatek a w PIT-36 poz 61 sumę z kraju i Holandii bo suma nie przekracza 85 528.
Tak.
Chyba, że masz tylko rozliczenie roczne to możesz przez kurs średnioroczny.
Tak czy inaczej w ZG wpisujesz kwotę brutto i podatek a w PIT-36 poz 61 sumę z kraju i Holandii bo suma nie przekracza 85 528.
To w końcu jak jest prawidłowo ? Jak dochód zwolniony do 26 lat, to w ZG w pozycję 9 i 10 wpisuje się 0 a sumę dochodu w PiT36 w pozycję 61? Czy jednak dochód przeliczony z NL wpisuje się w ZG? W każdym wątku inaczej to jest tłumaczone. viewtopic.php?f=66&t=21056&start=10
W ZG wpisujesz kwotę przychodu bez odliczania diet przeliczoną na zł i podatek.
Jeśli kwota przychodu mieści się w limicie 85 528 to w PIT-36 wpisujesz do poz. 61 a jeśli nie to w poz. 61 wpisujesz 85 528 a w poz. 67 resztę.
Problem w tym, że niektóre programy przenoszą kwotę wpisaną w ZG do poz. 67 PIT-36 (tak też robi to Asystent).
Jeśli kwota przychodu mieści się w limicie 85 528 to w PIT-36 wpisujesz do poz. 61 a jeśli nie to w poz. 61 wpisujesz 85 528 a w poz. 67 resztę.
Problem w tym, że niektóre programy przenoszą kwotę wpisaną w ZG do poz. 67 PIT-36 (tak też robi to Asystent).
Bardzo dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.