Czy przy korekcie pitu za 2020 roku ( zmiana rozliczenia na wspólne z małżonkiem ) i nadpłacie podatku trzeba dołączać jeszcze jakiś dokument o stwierdzenie nadpłaty, czy coś takiego ?????
Jak coś takiego wygląda i jak to złożyć ????????
Dzięki i pozdrawiam
Korekta pit za 2020 r
Re: Korekta pit za 2020 r
Niczego nie dołączasz
Czekasz na kasę
Czasem jest tak, że Urząd wzywa do wyjaśnienia korekty, albo do przedstawienia jakichś dokumentów. Ale nie zawsze
Cierpliwości
Czekasz na kasę
Czasem jest tak, że Urząd wzywa do wyjaśnienia korekty, albo do przedstawienia jakichś dokumentów. Ale nie zawsze
Cierpliwości
krzysiek.k120 pisze:
> Czy przy korekcie pitu za 2020 roku ( zmiana rozliczenia na wspólne z
> małżonkiem ) i nadpłacie podatku trzeba dołączać jeszcze jakiś dokument o
> stwierdzenie nadpłaty, czy coś takiego ?????
> Jak coś takiego wygląda i jak to złożyć ????????
> Dzięki i pozdrawiam
Sam z siebie nie składam, bo:
§ 4. Jeżeli prawidłowość skorygowanego zeznania (deklaracji) nie budzi wątpliwości, organ podatkowy zwraca nadpłatę bez wydawania decyzji
stwierdzającej nadpłatę. W takim przypadku korekta wywołuje skutki prawne
Ja składam tylko jak US się upomni, najczęściej telefonicznie. Jest baaaardzo rzadka sytuacja.
Przykładowy mój tekst:
W N I O S E K
o stwierdzenie nadpłaty w podatku PIT-37 za rok 2019
Na podstawie art. 75 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.), niniejszym wnoszę o stwierdzenie nadpłaty w podatku PIT-37 za rok 2019 w wysokości: 2231,00 zł - powstałej w wyniku złożenia korekty deklaracji PIT-37 za ten okres.
Podstawą złożenia korekty za w/w okres było skorzystanie z przysługującej ulgi termomodernizacyjnej.
> Czy przy korekcie pitu za 2020 roku ( zmiana rozliczenia na wspólne z
> małżonkiem ) i nadpłacie podatku trzeba dołączać jeszcze jakiś dokument o
> stwierdzenie nadpłaty, czy coś takiego ?????
> Jak coś takiego wygląda i jak to złożyć ????????
> Dzięki i pozdrawiam
Sam z siebie nie składam, bo:
§ 4. Jeżeli prawidłowość skorygowanego zeznania (deklaracji) nie budzi wątpliwości, organ podatkowy zwraca nadpłatę bez wydawania decyzji
stwierdzającej nadpłatę. W takim przypadku korekta wywołuje skutki prawne
Ja składam tylko jak US się upomni, najczęściej telefonicznie. Jest baaaardzo rzadka sytuacja.
Przykładowy mój tekst:
W N I O S E K
o stwierdzenie nadpłaty w podatku PIT-37 za rok 2019
Na podstawie art. 75 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.), niniejszym wnoszę o stwierdzenie nadpłaty w podatku PIT-37 za rok 2019 w wysokości: 2231,00 zł - powstałej w wyniku złożenia korekty deklaracji PIT-37 za ten okres.
Podstawą złożenia korekty za w/w okres było skorzystanie z przysługującej ulgi termomodernizacyjnej.
autor: Optima »
Też tak myślę..
..poza tym US-y w wytycznych mają prawdopodobnie kwotę poniżej której nie
żądają wniosku o stwierdzenie nadpłaty...
Też tak myślę..
..poza tym US-y w wytycznych mają prawdopodobnie kwotę poniżej której nie
żądają wniosku o stwierdzenie nadpłaty...
-
krzysiek.k120
U mnie było zwrotu około 1100zł. , może taką kwotę zwrócą bez dodatkowych formalności
Dzięki za wyjaśnienia
Dzięki za wyjaśnienia
-
krzysiek.k120
U mnie było zwrotu około 1100zł. , może taką kwotę zwrócą bez dodatkowych formalności
Dzięki za wyjaśnienia
Dzięki za wyjaśnienia