Jarograf z Holandii

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
wdeness

Re: Jarograf z Holandii

Post autor: wdeness »

Witam, zwracam się z prośbą o sprawdzenie moich obliczeń. Korzystam z przykładów na forum, ale nie jestem pewna czy dobrze to zrozumiałam.

Loon loonheffing 24 823
Loonbelasting 3 433

średni kurs : 4,567

dni 365 (urlop był płatny, więc nie odejmujemy dni?)
365*50e*30%= 5475e
24 823-5 475=19 348e
19348e* 4,567= 88 362,32
88 362,32-3600= 84 762,32zł

Podatek:
3 433*9,45%/37,10%=874,44e
874,44e*4,567=3993,57 zł

Ok, dane podstawione do wzorów, coś tam wyszło, ale teraz nie za bardzo wiem jak i gdzie te dane powstawiać. Korzystam z programu, przychód, koszty uzyskania przychodu wpisałam, ale co dalej ze skladkami spolecznymi i zdrowotnymi? Dobrze myśle, że należy podatek tj. 3993,57 * 27,65% i wyjdzie spoleczna? A co ze zdrowotną?
Bardzo proszę o przejrzenie moich obliczeń i ewentualną pomoc. Kwota podatku do zapłaty wychodzi mi zawrotna, wiem, że ulga abolicyjna została zlikwidowana, ale czy naprawdę Urząd Skarbowy upomni się o takie kilkutysieczne kwoty?

snykwa

Post autor: snykwa »

Społeczna=3 433 - 874,44e=2558,56.
Kurs 4,5674.
Ulga abolicyjna=1360.
Do zapłaty 6 545,00.

wdeness

Post autor: wdeness »

a zdrowotnej nie wpisuje?

snykwa

Jeżeli nie została odliczona przy obliczaniu podatku w Holandii to tak, możesz wpisać ale musisz to wiedzieć.

Dochody z tytułu pracy najemnej z Holandii nie są, w myśl postanowień umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania między Rzeczpospolitą Polską a Holandią, zwolnione z opodatkowania w Polsce. Tak więc, jeżeli mamy do czynienia z sytuacją, w której podatnik osiąga dochody z pracy w Holandii, zapłacił tam składki na ubezpieczenie zdrowotne, które nie zostały odliczone przy ustalaniu zobowiązania podatkowego w Holandii, to podatnikowi przysługuje prawo odliczenia powyższych składek od podatku wykazanego w zeznaniu w Polsce.

doora

Post autor: doora »

Podłączę się do tej Holandii :)
1) po jakim kursie przeliczacie kwotę diet? po średniorocznym?

2) Ze szkolenia z rozliczania (to było dawno) pamiętam, że kobieta kazała nam przeliczać coś po kursie poprzedzającym dzień wypłaty. Nawet jeśli to są tygodniówki. Tylko już nie pamiętam do czego to było.

3) jak się nazywają holenderskie składki zdrowotne?

4) Czy społeczne, które wyodrębniłam z podatku, mam wpisać razem z polskimi społecznymi w poz. 202 pit-36?
Czy może w pit-0 w polu 49b ?

Optima

Post autor: Optima »

Dzwoniłem do swoich okolicznych USów:

US Bytom: nie wyodrębniają, nie bardzo kojarzyła o co ją pytam i o co mi chodzi. Jak to mówiła - dostaje dane z Niderlandzkiego urzędu (Jaaropgave) i Loonbelasting przelicza w całości i tyle - wszystko się zgadza z PIT-ZG i kończy sprawę.

US Chorzów: zmiana o 180'. Pani zaraz mi mówi, że należy wyodrębnić, że ja robię na podstawie informacji zbiorczej (Jaaropgave), ale oni jak robią czynności sprawdzające to nie interesują się tym Jaaropgavem - tylko chcą paski, na których jest wszystko dokładnie rozbite. Mocno czułem, że jest dosyć obeznana w temacie.

US Tarnowskie Góry: pierwsza odpowiedź, że wyodrębniają. Na pytanie JAK - odpowiedź "Proszę czekać..." i w tle narada wszystkich zebranych w pokoju. Po około 10 minutach odpowiedź ja moge udzielić tylko ogólnej informacji, że musi to być wg odliczenia proporcjonalnego. I odsyłanie na KIS. Moje odczucie: nie wiedzieli nawet o co ich pytam.

To na razie tyle - jak wrócę - zadzwonię jeszcze do US Katowice, Zabrze i Gliwice oraz KIS.

snykwa

@ doora
1) po jakim kursie przeliczacie kwotę diet? po średniorocznym?
Do diet nie stosujesz kursu, diety obliczasz w euro (np.) i odejmujesz od przychodu w euro.

2) Ze szkolenia z rozliczania (to było dawno) pamiętam, że kobieta kazała nam przeliczać coś po kursie poprzedzającym dzień wypłaty. Nawet jeśli to są tygodniówki. Tylko już nie pamiętam do czego to było.
Tak się powinno robić ale jak masz tylko rozliczenie roczne Jaarogpave to robimy to średniorocznym.

3) jak się nazywają holenderskie składki zdrowotne?
Premie ziekenfonds (INGEHOUDEN BIJDRAGE ZORGVERZEKERINGSWET) - holenderskie ubezpieczenie zdrowotne.
Jest mało istotną pozycją z punktu widzenia zwrotu podatku, gdyż można ją odliczyć od podatku dopiero po przekroczeniu dość wysokiej wartości progowej, co w przypadku pracowników z Polski raczej się nie zdarza.

4) Czy społeczne, które wyodrębniłam z podatku, mam wpisać razem z polskimi społecznymi w poz. 202 pit-36?
Czy może w pit-0 w polu 49b ?
Możesz wpisać w poz. 49b PIT/0 ale na pewno muszą być wpisane w PIT-36 poz. 202.

doora

Post autor: doora »

Snykwa - serdecznie dziękuję :)

wla.gle

Post autor: wla.gle »

autor: Optima »

Dzwoniłem do swoich okolicznych USów:

US Bytom: nie wyodrębniają, nie bardzo kojarzyła o co ją pytam i o co mi chodzi. Jak to mówiła - dostaje dane z Niderlandzkiego urzędu (Jaaropgave) i Loonbelasting przelicza w całości i tyle - wszystko się zgadza z PIT-ZG i kończy sprawę.

US Chorzów: zmiana o 180'. Pani zaraz mi mówi, że należy wyodrębnić, że ja robię na podstawie informacji zbiorczej (Jaaropgave), ale oni jak robią czynności sprawdzające to nie interesują się tym Jaaropgavem - tylko chcą paski, na których jest wszystko dokładnie rozbite. Mocno czułem, że jest dosyć obeznana w temacie.

W tym jest cały problem, że na KIS udzielą ogólnych info.
Jak w US się trafi na jak piszesz ...Mocno czułem, że jest dosyć obeznana w temacie... to się zagłębi w rozliczenie.
Jak się trafi na ...nie bardzo kojarzyła o co ją pytam i o co mi chodzi... to jak się zgadza matematycznie, to zatwierdzi i OK.

Tutaj dość ciekawa interpretacja...

https://epodatnik.pl/interpretacje-poda ... -764-12-mk

Optima

Post autor: Optima »

Dzwoniłem dzisiaj jeszcze na KIS.
Musiała się zastanowić, ale odpowiedziała, że podatek należy wyodrębnić.
Zapytałem czy maja jakiś algorytm na to - odpowiedziała, że to powinno wynikać z innych dokumentów niż Jasropgave.

Ja będę robił klientom dwie wersje i każę wybierać plus stworze jakieś pismo-informację, że sami sobie dokonali wyboru "lepszej" wersji.
Bo co więcej... Robiłem dziś z Belgii i wyszło ponad 5 tys. do zapłaty. Klient twierdzi, że to nie możliwe i prawie łzy do oczu mu lecą.

Zablokowany