Chyba pomyłka w wystawionym pit
-
Marzena
Chyba pomyłka w wystawionym pit
Dostałam pit 8s ze stypendium dziecka. Wiem, że stypendia do 360 zł (coś koło tego) miesięcznie są zwolnione z podatku. Ja dostałam 480 (120x4) zł do opodatkowania. Dzwoniłam do US powiedzieli, że powinnam mieć wypełnioną kwotę wypłaconą i kwotę wolną. A ja mam wypłaconą i po odliczeniu, kwota wolna jest zerowa. Dzwonić do szkoły żeby poprawili, czy rozliczyć osobno córkę?
Re: Chyba pomyłka w wystawionym pit
Generalnie stypendia podlegają opodatkowaniu. Niektóre są jednak całkowicie wolne od podatku a niektóre częściowo.
Kwota wolna od podatku w przypadku niektórych stypendiów wynosi 380zł miesięcznie ale zwolnienie dotyczy tylko świadczeń określonych w ustawie w zależności od tego, jaka instytucja, na jakich zasadach przyznała stypendium.
Zwolnienie to uzależnione jest również od tego czy przed pierwszą wypłatą złożono u płatnika wymagane oświadczenie z informacją, że otrzymujący stypendium nie uzyskuje się innych dochodów opodatkowanych poza rentą rodzinną.
Warto zapytać osobę wystawiającą PIT-8C w czym rzecz ale chyba nie można wychodzić z założenia, że informacja jest błędnie wystawiona.
Kwota wolna od podatku w przypadku niektórych stypendiów wynosi 380zł miesięcznie ale zwolnienie dotyczy tylko świadczeń określonych w ustawie w zależności od tego, jaka instytucja, na jakich zasadach przyznała stypendium.
Zwolnienie to uzależnione jest również od tego czy przed pierwszą wypłatą złożono u płatnika wymagane oświadczenie z informacją, że otrzymujący stypendium nie uzyskuje się innych dochodów opodatkowanych poza rentą rodzinną.
Warto zapytać osobę wystawiającą PIT-8C w czym rzecz ale chyba nie można wychodzić z założenia, że informacja jest błędnie wystawiona.
-
Gość
Re: Chyba pomyłka w wystawionym pit
U mnie było tak samo, zadzwoniłam do szkoły. Błędnie nanieśli, dostałam korektę.