Może ktoś podpowie w jaki sposób rozliczyć IFT-1R dla obywatela Ukrainy.
Na informacji tej jest dochód 10 140 zł, stawka podatku 20 % oraz wysokość tego podatku 2 027 zł.
Co z tym zrobić?
rozliczenie cudzoziemca
Re: rozliczenie cudzoziemca
IFT-1R nie trzeba wykazywać przed polskim urzędem.
został odprowadzony ryczałtowy podatek 20% i nie ma możliwości
odliczenia żadnych ulg itd.
został odprowadzony ryczałtowy podatek 20% i nie ma możliwości
odliczenia żadnych ulg itd.
Ok.
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Dziękuję bardzo za odpowiedź :)
Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie innego obywatela Ukrainy.
Ma pit 11 od pracodawcy ale nie posiada numeru pesel i pani w Urzędzie Skarbowym powiedziała mu, że nie może się rozliczyć w Polsce ponieważ musi być pesel. Czy tak faktycznie jest?
Znalazł informację, że można wpisać 10 razy cyfrę 9 zamiast numeru pesel ale chyba jednak nie można tak zrobić skoro pani mu udzieliła takich informacji.
Ma pit 11 od pracodawcy ale nie posiada numeru pesel i pani w Urzędzie Skarbowym powiedziała mu, że nie może się rozliczyć w Polsce ponieważ musi być pesel. Czy tak faktycznie jest?
Znalazł informację, że można wpisać 10 razy cyfrę 9 zamiast numeru pesel ale chyba jednak nie można tak zrobić skoro pani mu udzieliła takich informacji.
.... Ma pit 11 od pracodawcy ale nie posiada numeru pesel - ewidentna wina pracodawcy.
Powinien nakazać mu wyrobienie pesel.
Jeśli ma PIT-11 to jest rezydentem podatkowym PL.
No i ciekawy jestem jak złożył pracodawca PIT-11 do US.
Podobno wpisanie tych cyfr pozwala na wysłanie pit, ale nie miałem takiego przypadku.
Powinien nakazać mu wyrobienie pesel.
Jeśli ma PIT-11 to jest rezydentem podatkowym PL.
No i ciekawy jestem jak złożył pracodawca PIT-11 do US.
Podobno wpisanie tych cyfr pozwala na wysłanie pit, ale nie miałem takiego przypadku.