ulga na samochód
Re: ulga na samochód
W 2020 roku żona nie skorzystała z ulgi na samochód, czy mogę zrobić korektę?
anam pisze:
> A jeżeli małżonkowie mają niepełnosprawną córkę 22 lata, uczącą się
> zaocznie, która ma orzeczenie ale nie pobiera renty, mogą oboje odliczyć
> ulgę 2280
mogą, o ile ...
- są właścicielami/współwłaścicielami samochodu osobowego
- córka nie osiąga dochodów > 15010,56 zł - czyli jest osobą na utrzymaniu
- jest wobec córki obowiązek alimentacyjny wynikający z kodeksu rodzinnego.
i ulgę 1112? - tak, jeśli jej ew. dochód nie przekracza kwoty =3089,00 zł.
> A jeżeli małżonkowie mają niepełnosprawną córkę 22 lata, uczącą się
> zaocznie, która ma orzeczenie ale nie pobiera renty, mogą oboje odliczyć
> ulgę 2280
mogą, o ile ...
- są właścicielami/współwłaścicielami samochodu osobowego
- córka nie osiąga dochodów > 15010,56 zł - czyli jest osobą na utrzymaniu
- jest wobec córki obowiązek alimentacyjny wynikający z kodeksu rodzinnego.
i ulgę 1112? - tak, jeśli jej ew. dochód nie przekracza kwoty =3089,00 zł.
anam pisze:
> W 2020 roku żona nie skorzystała z ulgi na samochód, czy mogę zrobić
> korektę?
Jeśli spełnia warunki do ulgi - tak, korektę można złożyć nawet do 5-ciu lat wstecz.
> W 2020 roku żona nie skorzystała z ulgi na samochód, czy mogę zrobić
> korektę?
Jeśli spełnia warunki do ulgi - tak, korektę można złożyć nawet do 5-ciu lat wstecz.
A jeżeli córce skończyła się decyzja o orzeczeniu niepelnosprawnosci w połowie roku? I nie pobierała żadnego świadczenia/ renty. To można odliczyć proporcjonalnie.? Czy już jak nie miała orzeczonego stopnia pełny rok ulga przepada?
Nic nie przepada. Żaden przepis nie mówi jak podatnik ma dysponować wydatkami na samochód. Podpowiedziała mi to Pani z US w przypadku zgonu podatnika w lutym. na moje pytanie o odliczenie w proporcji zasugerowała że mógł wydać wszystko w jednym miesiącu.
O ciekawe -dziękuję za pomoc
Witam : moje małe uwagi:
pytania.
- A jeżeli żona ma rentę i stopień niepelnosprawnosci, i jest współwłaścicielem samochodu, to kwotę 2280 mogę odliczyć u niej czy u obojga małżonków?.
Mi sie wydaje że mogą oboje, bo żony dochód nie przekracza 15 tyś.
2 niepełnosprawna córka ma orzeczenie ale nie pobiera renty ani innego dodatku . tutaj mam wątpliwości.
-co do ulgi 2280 tak można. ale co do ulgi 1112, ważniejsze jest pobieranie renty lub innego dodatku pielęgnacyjnego niż samo orzeczenie.
Natomiast co do okresu istnienia niepełnosprawności - od czy do- nie ma znaczenia. tak jak pisze wla.gle. Ja osobiście jeszcze ja była ulga na
starych zasadach pytałem czy można odliczyć pełną ulgę .Odpowiedziano mi że powinienem odliczyć całe 2280, bo jeżeli napisze mniej to
mogę dostać wezwanie co to jest i jak to wyliczyłem.
Tak przy okazji mam takie pytanie;
Dlaczego ZUS w rozliczeniach teraz wykazuje prawie większości 11A a, a nie 40A
W poprzednich latach prawie wszystkie rozliczenia robił 40A nawet takie gdzie nie był pełny rok.
( czy chodzi o przyczymanie pieniędzy czy sie coś może zmieniło)
Pozdrawiam Tolek.
pytania.
- A jeżeli żona ma rentę i stopień niepelnosprawnosci, i jest współwłaścicielem samochodu, to kwotę 2280 mogę odliczyć u niej czy u obojga małżonków?.
Mi sie wydaje że mogą oboje, bo żony dochód nie przekracza 15 tyś.
2 niepełnosprawna córka ma orzeczenie ale nie pobiera renty ani innego dodatku . tutaj mam wątpliwości.
-co do ulgi 2280 tak można. ale co do ulgi 1112, ważniejsze jest pobieranie renty lub innego dodatku pielęgnacyjnego niż samo orzeczenie.
Natomiast co do okresu istnienia niepełnosprawności - od czy do- nie ma znaczenia. tak jak pisze wla.gle. Ja osobiście jeszcze ja była ulga na
starych zasadach pytałem czy można odliczyć pełną ulgę .Odpowiedziano mi że powinienem odliczyć całe 2280, bo jeżeli napisze mniej to
mogę dostać wezwanie co to jest i jak to wyliczyłem.
Tak przy okazji mam takie pytanie;
Dlaczego ZUS w rozliczeniach teraz wykazuje prawie większości 11A a, a nie 40A
W poprzednich latach prawie wszystkie rozliczenia robił 40A nawet takie gdzie nie był pełny rok.
( czy chodzi o przyczymanie pieniędzy czy sie coś może zmieniło)
Pozdrawiam Tolek.