ulga na samochód
ulga na samochód
Mam pytanie, czy jeśli mąż nie ma orzeczenia o niepełnosprawności a żona ma, to czy ona może odliczyć ulgę 2280 zł na samochód?
Słyszałam, że jeśli żona jest współwłaścicielem /nawet tylko na zasadzie wspólności małżeńskiej/, lub właścicielem samochodu również może odliczyć ulgę 2280,00 złotych. Nawet wtedy jeżeli nabyli samochód będąc małżeństwem to jest współwłaścicielem i nie musi być wpisana w dowodzie rejestracyjnym. Jeśli tak jest to proszę o podanie jakie przepisy to regulują
Słyszałam, że jeśli żona jest współwłaścicielem /nawet tylko na zasadzie wspólności małżeńskiej/, lub właścicielem samochodu również może odliczyć ulgę 2280,00 złotych. Nawet wtedy jeżeli nabyli samochód będąc małżeństwem to jest współwłaścicielem i nie musi być wpisana w dowodzie rejestracyjnym. Jeśli tak jest to proszę o podanie jakie przepisy to regulują
Re: ulga na samochód
Słyszałam, że jeśli żona jest współwłaścicielem /nawet tylko na zasadzie wspólności małżeńskiej/, lub właścicielem samochodu również może odliczyć ulgę 2280,00 złotych.
Zgadza się - może odliczyć ulgę od swoich dochodów lub
jeśli nie ma dochodu lub jej dochód <15010,56 za 2021r., ulgę może odliczyć mąż jako podatnik
mający na utrzymaniu osobę niepełnosprawną.
Zgadza się - może odliczyć ulgę od swoich dochodów lub
jeśli nie ma dochodu lub jej dochód <15010,56 za 2021r., ulgę może odliczyć mąż jako podatnik
mający na utrzymaniu osobę niepełnosprawną.
Jeżeli samochód jest zakupiony w trakcie trwania małżeństwa to nie ma znaczenia czy współmałżonek jest w dowodzie rejestracyjnym czy nie i jeżeli ma uprawnienia do ulgi na samochód to może sobie go odliczyć. Bo samochód jest współwłasnością małżeńską.
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Jak zwykle można na Was liczyć. Pozdrawiam i na pewno jeszcze nieraz skorzystam z Waszej pomocy.
A jeżeli żona ma rentę i stopień niepelnosprawnosci, i jest współwłaścicielem samochodu, to kwotę 2280 mogę odliczyć u niej czy u obojga małżonków?
Tylko u osoby która ma orzeczenie. Chyba, że żona nie ma dochodów to wtedy można u męża bo jest jedynym żywicielem.
Jeśli żona ma dochód to ona odpisuje.
A jeżeli małżonkowie mają niepełnosprawną córkę 22 lata, uczącą się zaocznie, która ma orzeczenie ale nie pobiera renty, mogą oboje odliczyć ulgę 2280, oi ulgę 1112?