ulga prorodzinna
ulga prorodzinna
Jestem w związku małżeńskim, ale rozliczam się osobno na PIT-37, gdyż moja żona prowadzi działalność gospodarczą. Czy przy odliczeniu jednego dziecka obowiązują mnie limity mojego dochodu?
Re: ulga prorodzinna
Wasze łączne dochody nie mogą przekroczyć 112 000.
Ale przecież z ulgi nie mogą skorzystać podatnicy, którzy uzyskują dochody tylko opodatkowane zryczałtowanym podatkiem dochodowym (karta podatkowa).
Jak więc mam połączyć nasze dochody, jeżeli żona nie może skorzystać z powyższej ulgi.
Jak więc mam połączyć nasze dochody, jeżeli żona nie może skorzystać z powyższej ulgi.
autor: snykwa »
autor: Bodo71 »
@snykwa nie pisze, że masz połączyć dochody.
Pisze, że wasze łączne dochody nie mogą przekroczyć 112 000,00.
Do łącznych dochodów nie wlicza się przychodu z ryczałtu.
Dodam, że limit dotyczy rodziców pozostających cały rok podatkowy w związku małżeńskim.
autor: Bodo71 »
@snykwa nie pisze, że masz połączyć dochody.
Pisze, że wasze łączne dochody nie mogą przekroczyć 112 000,00.
Do łącznych dochodów nie wlicza się przychodu z ryczałtu.
Dodam, że limit dotyczy rodziców pozostających cały rok podatkowy w związku małżeńskim.
Może zapytam prościej.
Mój dochód to około 68 000. Żona ma działalność i jest na karcie podatkowej. Jesteśmy cały rok małżeństwem. Mamy jedno dziecko. Czy ja rozliczając się indywidualnie mogę skorzystać z ulgi na dzieci.
Mój dochód to około 68 000. Żona ma działalność i jest na karcie podatkowej. Jesteśmy cały rok małżeństwem. Mamy jedno dziecko. Czy ja rozliczając się indywidualnie mogę skorzystać z ulgi na dzieci.
Z poprzednich postów już to wynika - ale odpowiem również prościej
Możesz skorzystać z ulgi...::)).
Wasze łączne dochody /te, które są uwzględniane do ulgi/, nie przekraczają 112 000,00.
Możesz skorzystać z ulgi...::)).
Wasze łączne dochody /te, które są uwzględniane do ulgi/, nie przekraczają 112 000,00.