proszę o info jak rozliczyć PI7 38 jeśli istnieje rozdzielność majątkowa. Dostaliśmy dwa PIT od biura maklerskiego (ja i żona) i nie wiem jak mam postępować. Z drugiego biura maklerskiego jest tylko 1 PIT. Dodatkowo w jednym z biur jest strata a w drugim zysk.
Czy mam wszystkie pozycje dzielić na dwa i wypisać dwa osobne PIT-y 38
Czy też tylko 1 PIT 38 sumując wszystkie dochody i straty
PIT 38 a rozdzielność majątkowa
Re: PIT 38 a rozdzielność majątkowa
Oboje z małżonką składacie oddzielne zeznania PIT-38. Stosunki majątkowe małżonków są tu bez znaczenia.
Kwoty przychodów i kosztów ze sprzedaży papierów wartościowych z wszystkich PIT-8C wystawionych na Ciebie sumujesz na swoim PIT-38 a kwoty z PIT-8C wystawionych na żonę sumujesz na PIT-38 małżonki.
Jako, że sumujesz kwoty przychodów i kosztów z PIT-8C to na zeznaniu PIT-38 strata z jednego Twojego PIT-8C pomniejszy dochód wykazany na drugim Twoim PIT-8C. Podobnie u żony, jeżeli też ma kilka PIT-8C.
Kwoty przychodów i kosztów ze sprzedaży papierów wartościowych z wszystkich PIT-8C wystawionych na Ciebie sumujesz na swoim PIT-38 a kwoty z PIT-8C wystawionych na żonę sumujesz na PIT-38 małżonki.
Jako, że sumujesz kwoty przychodów i kosztów z PIT-8C to na zeznaniu PIT-38 strata z jednego Twojego PIT-8C pomniejszy dochód wykazany na drugim Twoim PIT-8C. Podobnie u żony, jeżeli też ma kilka PIT-8C.
Re: PIT 38 a rozdzielność majątkowa
Witaj
zakładałem, że tak postępuję ale w błąd mnie wprowadziło biuro maklerskie. Mianowicie dla jednego rachunku wystawiło dwa pity 8c jednakowe co do kwot jeden na mnie i jeden na żonę pomimo że ja jestem właścicielem rachunku. Tak więc to muszę wyjaśnić i postępować tak jak pisałeś.
Dziękuje serdecznie za pomoc i szybką odpowiedź
Pozdr
dk
zakładałem, że tak postępuję ale w błąd mnie wprowadziło biuro maklerskie. Mianowicie dla jednego rachunku wystawiło dwa pity 8c jednakowe co do kwot jeden na mnie i jeden na żonę pomimo że ja jestem właścicielem rachunku. Tak więc to muszę wyjaśnić i postępować tak jak pisałeś.
Dziękuje serdecznie za pomoc i szybką odpowiedź
Pozdr
dk