Ulga termomodernizacyjna
Ulga termomodernizacyjna
Limit ulgi 53 tyś to za całość okres 3 lat czy limit roczny?
Re: Ulga termomodernizacyjna
W ramach ulgi termomodernizacyjnej można odliczyć 100% wydatków poniesionych w okresie realizacji przedsięwzięcia. Jednak kwota nie może być wyższa niż 53 000 zł.
Jest to suma wydatków w odniesieniu do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem. Limit dotyczy osoby podatnika bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych latach.
Jest to suma wydatków w odniesieniu do wszystkich realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych budynkach, których podatnik jest właścicielem lub współwłaścicielem. Limit dotyczy osoby podatnika bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć termomodernizacyjnych w poszczególnych latach.
Witam, czy osoba będąca współwłaścicielem budynku mieszkalnego może odliczyć ulgę termomodernizacjyjną? Ma faktury na siebie. Drugi współwłaściciel nie mieszka pod tym adresem
Witam, 1.przedsięwzięcie było realizowane od 2019 do 2020 roku łączne odliczenie 39 253,51 zł, czy jeszcze mogę odliczyc za 2021 rok jakieś wydatki z faktur z 12021r. ??
2. i czy mogę odliczyc pompę c.o pieca?
3.styropian , siatki, gładzie?
4.okna pcv?
2. i czy mogę odliczyc pompę c.o pieca?
3.styropian , siatki, gładzie?
4.okna pcv?
Dziękuję ::Snykwa"
więc jeszcze mogę odliczyć maksymalnie 13.746,49 zł do 3 lat? czy tak?
więc jeszcze mogę odliczyć maksymalnie 13.746,49 zł do 3 lat? czy tak?
Ostatnio zmieniony 26 lut 2022, o 17:37 przez Enia, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuję ::Snykwa"
więc jeszcze mogę odliczyć maksymalnie 13.746,49 zł do tego roku jeszcze czyli 2021? czy tak bo wydatkowano od 2019?
więc jeszcze mogę odliczyć maksymalnie 13.746,49 zł do tego roku jeszcze czyli 2021? czy tak bo wydatkowano od 2019?
Nie - nie ma limitu czasowego na wydanie pozostałej kwoty. Limity czasowe są dwa :
-3 lata na zakończenie przedsięwzięcia - np : zaczynasz ocieplać w 2019 roku to do końca 2022 musisz to skończyć, albo wymieniasz okna w 2020 to do końca 2023 musisz to zamknąć
-6 lat na pokrycie wydatków , które w danym roku nie "zmieściły" się w dochodach.
-3 lata na zakończenie przedsięwzięcia - np : zaczynasz ocieplać w 2019 roku to do końca 2022 musisz to skończyć, albo wymieniasz okna w 2020 to do końca 2023 musisz to zamknąć
-6 lat na pokrycie wydatków , które w danym roku nie "zmieściły" się w dochodach.