Przyłaczenie do sieci gazowej
Przyłaczenie do sieci gazowej
Czy można skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej za rok 2021.Zostało wykonane przyłącze do sieci gazowej ale w chwili obecnej gaz jest wykorzystywany tylko do kuchenki gazowej(ogrzewanie w późniejszym terminie). Jeżeli tak to co można odliczyć jako koszt ,mam fakturę za projekt ,wykonanie przyłącza do posesji, wykonanie przyłącza od skrzynki do budynku i fakturę na materiały.
Re: Przyłaczenie do sieci gazowej
Można skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej - możesz odliczyć wszystko /oczywiście do limitu/.
Jeżeli są małżonkowie, mają wspólność majątkową, są współwłaścicielami domu jednorodzinnego, t
o mają dwa limity po 53000,00 zł.
Uwaga.
trzeba pilnować aby odpowiednio faktury były wystawiane ......
Poza tym inwestycja termomodernizacyjna musi być zakończona w terminie trzyletnim...
Jeżeli są małżonkowie, mają wspólność majątkową, są współwłaścicielami domu jednorodzinnego, t
o mają dwa limity po 53000,00 zł.
Uwaga.
trzeba pilnować aby odpowiednio faktury były wystawiane ......
Poza tym inwestycja termomodernizacyjna musi być zakończona w terminie trzyletnim...
Zgadzam się z wla.gle. Trzeba pamiętać, że musi być dom jednorodzinny. Dużo osób przynosi do rozliczenia wydatki , ale mieszkają w blokach.
Przyłącze było robione w 2020 bez odliczenia w 2021 nowy piec i cała reszta. Czy można zrobić korektę za 2020 z tego przyłącza
Nawet trzeba...
Nawiązując do mojego pytania , jeżeli nie zdecyduję się na założenie ogrzewania gazowego domu to mimo wszystko mogę skorzystać z ulgi termomodernizacyjnej?
Inwestycja termomodernizacyjna musi być zakończona w terminie trzyletnim...
Samo podłączenie gazu, jako takie, nie jest termomodernizacją.
Odliczyć można, ale trzeba również wykonać ogrzewanie gazowe - piec, ew. instalacja grzewcza.
W przeciwnym wypadku należy uznać, że inwestycja termomodernizacyjna nie została zakończona
i należy zwrócić uzyskane z tego tytułu zwroty podatku.
Na zakończenie termomodernizacji jest trzy lata.
Tak wg mnie.....
Samo podłączenie gazu, jako takie, nie jest termomodernizacją.
Odliczyć można, ale trzeba również wykonać ogrzewanie gazowe - piec, ew. instalacja grzewcza.
W przeciwnym wypadku należy uznać, że inwestycja termomodernizacyjna nie została zakończona
i należy zwrócić uzyskane z tego tytułu zwroty podatku.
Na zakończenie termomodernizacji jest trzy lata.
Tak wg mnie.....