koszt uz.przy.z dwóch stosunków pracy
koszt uz.przy.z dwóch stosunków pracy
witam, mam problem z kup - w ciągu ubiegłego roku pracowałam w dwóch firmach, nie równocześnie tylko kolejno. Koszty uzyskania przychodów łącznie dały kwotę wyższą niż 1335 zł. Formuła formularza pit37 automatycznie zmniejsza kwotę kup do 1335 zł. Czy to oznacza że muszę zaznaczyć okienko "wiele stosunków pracy"?
wiem że to pyt. o PODSTAWY ale jakoś mnie opadły wątpliwości...
pozdrawiam
wiem że to pyt. o PODSTAWY ale jakoś mnie opadły wątpliwości...
pozdrawiam
Re: koszt uz.przy.z dwóch stosunków pracy
Tak,zaznaczasz wiele stosunków :) A jeżeli masz przy którymś podwyższone KUP z racji dojeżdżania z innej miejscowości to drugi kwadracik dotyczący dojazdów również możesz zaznaczyć
dzięki za rozwianie wątpliwości!
...
no tak,he he ;)
pozdrawiam!
...
no tak,he he ;)
pozdrawiam!
Witam,
a ja mam co do tego pewne wątpliwości. Załóżmy że pracowałem u dwóch pracodawców w ciągu roku podatkowego, prace te nie nakładały się, ale była to ciągłość (np. u jednego skończyłem pracować z dniem 31.07 a u drugiego zacząłem pracę 01.08). Pytanie: dlaczego w takim wypadku miałbym być bardziej uprzywilejowany pod względem KUP niż osoba która przepracowała cały rok u jednego pracodawcy? Czy pojęcie wielu stosunków pracy nie odnosi się do prac wykonywanych dla więcej niż jednego pracodawcy w tym samym czasie? \
Będę wdzięczny za fachową odpowiedź :)
a ja mam co do tego pewne wątpliwości. Załóżmy że pracowałem u dwóch pracodawców w ciągu roku podatkowego, prace te nie nakładały się, ale była to ciągłość (np. u jednego skończyłem pracować z dniem 31.07 a u drugiego zacząłem pracę 01.08). Pytanie: dlaczego w takim wypadku miałbym być bardziej uprzywilejowany pod względem KUP niż osoba która przepracowała cały rok u jednego pracodawcy? Czy pojęcie wielu stosunków pracy nie odnosi się do prac wykonywanych dla więcej niż jednego pracodawcy w tym samym czasie? \
Będę wdzięczny za fachową odpowiedź :)
Dotyczy to sytuacji gdy umowy się pokrywają tzn pracujesz przez przynajmniej 1 dzień w miesiącu jednocześnie u dwóch różnych pracodawców. Jeżeli umowy się nie pokrywają to nie ma mowy o wielu stosunkach pracy - stosunek jest jeden tylko z różnymi pracodawcami :)
Więc w przypadku użytkownika tak jak to opisuje RUDAŚA cytuję: "... w ciągu ubiegłego roku pracowałam w dwóch firmach, nie równocześnie tylko kolejno" nie powinno być zaznaczone, że było to wiele stosunków pracy tylko był to jeden stosunek pracy tylko z różnymi pracodawcami.
Istotne jest za jakie okresy są wystawione PIT11 przez pracodawców.
Faktycznie może wystąpić taka sytuacja iż np do 15 maja pracujemy w firmie X, od 16 w Y i ta w której pracujemy od 16 nie wie,że do 15 pracowaliśmy w X i uwzględnia nam też KUP za maj - wówczas mamy 2* KUP za maj mimo 1 stosunku... ups.
Ale jeżeli chociaż jeden dzień w m-cu umowy nam się zazębiają to mamy wiele stosunków w danym m-cu = możemy sumować KUP.
Faktycznie może wystąpić taka sytuacja iż np do 15 maja pracujemy w firmie X, od 16 w Y i ta w której pracujemy od 16 nie wie,że do 15 pracowaliśmy w X i uwzględnia nam też KUP za maj - wówczas mamy 2* KUP za maj mimo 1 stosunku... ups.
Ale jeżeli chociaż jeden dzień w m-cu umowy nam się zazębiają to mamy wiele stosunków w danym m-cu = możemy sumować KUP.
Ok... myślę że wszystko już jest jasne. Dziękuję za wyjaśnienia i pozdrawiam.