Ulga termomodernizacyjna a za mały podatek

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2021 rok
Hudy

Ulga termomodernizacyjna a za mały podatek

Post autor: Hudy »

Mam problem z rozliczeniem ulgi termomodernizacyjnej, mianowicie jak wpisuje w PIT/O wartość faktury za fotowoltaikę pomniejszoną od zwrot z dotacji (3000zł) czyli 28 000zł to program zmniejsza mi kwotę pobraną na ubezpiczenie zdrowotne i wylicza dodatkowy zwrot z tytułu ulgi na dzieci co powoduję większą kwotę do zwrotu niż mam podatku. Moje pytanie brzmi czy to jest dobrze obliczone czy nie powinno się zrobić tak że zwrot powinien być wyliczony do kwoty podatku a reszta przeniesiona na następny rok jeżeli tak to jak to wpisać.
Tu wrzucam zrzuty ekranu przed wpisaniem kwoty na termomodernizacje i po wpisaniu.

https://ibb.co/BgCsMmT
https://ibb.co/VWqhn1f

wla.gle

Re: Ulga termomodernizacyjna a za mały podatek

Post autor: wla.gle »

Jest OK.
Ulga termo...jest do wysokości dochodu.
Odliczenie do wysokości ew. podatku.

Natomiast jeśli braknie podatku do ulgi prorodzinnej, odliczana jest także ze składek
społecznych i zdrowotnych - u Ciebie jest tak właśnie policzone...

Hudy

Jest to bardzo miła wiadomość :)
Jeszcze jedno pytanie bo zrobiłem sprawdzanie błędów i mam informacje taką: "na zeznaniu wykazano łączny zwrot, który urząd zapłaci podatnikowi - część tej kwoty dla celów społecznych uznana zostaje za dochód. Upewnij się - czy wykazując wszystkie dane w części E na PIT/O - nie utracisz prawa do całości lub części zasiłku rodzinnego, dodatku do zasiłku rodzinnego itd."
Jeżeli część zastaje uznana za dochód to też bede musiał zapłacić podatek od niej w przyszłym roku ?

snykwa

Post autor: snykwa »

Chodzi o dodatkowy zwrot na dzieci poz. 133.
Kwota jest dodawana do dochodów przy obliczaniu np. rodzinnego i innych tego typu świadczeń. Nie będziesz musiał płacić podatku od tej kwoty w przyszłym roku.

Hudy

Bardzo dziękuję za odpowiedz.

Zablokowany