Witam,
Mam takie zapytanie. Zatrudnienie w Austrii od 01.01.2020 do 31.12.2020. Przyjazd ma urlop do Polski na 6 tygodni - 42 dni. Czy mogę przychód brutto pomniejszyć o 365 dni, czy tą dietę mam pomniejszyć o dni zjazdu do Polski? Reasumując czy przychód brutto mogę pomniejszyć o dietę za 365 dni czy o 323 czy dni? Czy żeby odliczyć dietę za 365 dni taka osoba musi posiadać zatrudnienie cały rok i realnie przebywać rok za granicą?
Czy dietę pomniejsza się za zjazd do Polski
Re: Czy dietę pomniejsza się za zjazd do Polski
Zwolniona z opodatkowania pozostaje:
część przychodów osób przebywających czasowo za granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30 % diety z tytułu podróży poza granicami kraju, (co istotne - liczą się dni faktycznego przebywania w stosunku pracy za granicą, zatem również soboty, niedziele i święta).
część przychodów osób przebywających czasowo za granicą i uzyskujących przychody ze stosunku służbowego, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczego stosunku pracy, za każdy dzień pobytu za granicą, w którym podatnik pozostawał w stosunku służbowym, stosunku pracy, pracy nakładczej oraz spółdzielczym stosunku pracy, w kwocie odpowiadającej 30 % diety z tytułu podróży poza granicami kraju, (co istotne - liczą się dni faktycznego przebywania w stosunku pracy za granicą, zatem również soboty, niedziele i święta).
Czyli z tego wynika, że liczą się dni faktycznego przebywania za granicą - czyli w moim przypadku biorę 323 dni, bo tyle ta osoba przebywała za granicą
..gdyby urlop spędzał za granicą odliczenie pełne....