Rozliczenie stypendium nieletniego

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
Raf

Rozliczenie stypendium nieletniego

Post autor: Raf »

Nie jestem pewien jak ostatecznie rozliczyć drobne stypedium dziecka nieletniego. Stan faktyczny: szkoła podstawowa wystawiła na dziecko PIT-11 wykazując w pozycji 83 kwotę stypedium za wyniki w nauce 150 PLN - kwota poniżej limitu rocznego 3800 PLN czyli podlega zwolnieniu (zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 40b).
Co mam z tym zrobić:
- wykazać w moim PIT-37 (jeśli, to gdzie?),
- czy wypełnić odzielnie PIT-37 na dziecko, który to podpisuję ja w imieniu dziecka, jako jego opiekun prawny?

Trafiłem, miedzy innymi, na taki opis:

"Rozliczenie stypendiów małoletnich dzieci
Często beneficjentami stypendiów są osoby niepełnoletnie (uczniowie). Dochody małoletnich dzieci dolicza się do dochodów rodziców. Jednak zgodnie z zapisami ustawy o PIT, dochodu ze stypendiów małoletnich dzieci nie dolicza się do dochodów rodziców. Niepełnoletni otrzymujący stypendia podlegające opodatkowaniu muszą złożyć własną deklarację roczną. Zeznanie w takim przypadku podpisuje i składa do urzędu skarbowego rodzic w imieniu dziecka, ale powinno być ono wypełnione na imię i nazwisko małoletniego."

wla.gle

Re: Rozliczenie stypendium nieletniego

Post autor: wla.gle »

....Co mam z tym zrobić: - nic nie rób.
Zwolnione z podatku.

Raf

Post autor: Raf »

Czyli PIT-11 jest wystawiony... w zasadzie tylko informacyjnie? Zwolnione z podatku, to jasne, ale jak dla mnie to nie było jednoznaczne z tym, że nie ma obowiązku informacyjnego w postaci zawiadomienia US w jednej z opcji.

Reasumując:
- kwota do limitu 3800 PLN - nic nie robię poza "maniem" PIT-u 11 (opcjonalnie można go sobie oprawić w ramkę),
- a powyżej 3800 PLN w przypadku nieletniego - to wtedy pojawiłoby się zeznanie dziecka?
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2021, o 18:54 przez Raf, łącznie zmieniany 1 raz.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

autor: Raf »

Czyli PIT-11 jest wystawiony... w zasadzie tylko informacyjnie? - tak.

Reasumując:
- kwota do limitu 3800 PLN - nic nie robię - tak.
- a powyżej 3800 PLN w przypadku nieletniego - to wtedy pojawiłbo się zeznanie dziecka?
- wtedy rozliczenie na Imię i Nazwisko dziecka - rozliczenie podpisuje rodzic.

Małoletniego usługa Twój ePIT nie obejmuje - nie ma tam rozliczenia.

Zablokowany