Emerytura zagraniczna USA

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2017 rok.
daria_s

Re: Emerytura zagraniczna USA

Post autor: daria_s »

Bardzo Wam dziękuję za pomoc i życzę miłego dłuugiegoo weekendu :)

ania50ole

Post autor: ania50ole »

Witam,

mam PIT-40 z KRUS oraz PIT-11 z Banku za emeryturę z USA - bez pobranego podatku, jak powinnam rozliczyc ten PIT ? Czy powinnam ujmowac gdzieś ten podatek z USA, skoro bank nie pobierał zaliczki

Z góry dziekuję za pomoc

eugeniam

Post autor: eugeniam »

Wypełniamy ZG wpisując tam przeliczone na pln kwoty z dokumentu"Social security benefit statement"kwotę brutto (Benefits) oraz podatek (Amount withheld for taxes). Z PIT-11 z banku do PIT-36 wpisujemy tylko podatek w wierszu "Inne źródła" oraz składkę zdrowotną odpowiednio. Podatek wpisujemy pod warunkiem dopełnienia przez podatnika w trakcie roku podatkowego obowiązku dostarczenia do banku stosownego dokumentu z ambasady USA.

raite

Post autor: raite »

Staram się rozliczyć emeryturę z USA mojej mamy i mam problem. Wzorowałem się na PIT 36 z ubiegłego roku, który wypełniła mi firma. Obecnie PIT 36/36L wygląda trochę inaczej, inna jest numeracja pozycji, ale nazwy pozostają takie same. PIT wypełniałem w trzech różnych programach, a efekt jest zawsze taki sam, mianowicie:
poz. 202 obliczony podatek zostaje obliczony od podstawy z poz. 201 i to jest OK.
ale już w poz. 204 powinien pojawić się podatek przeliczony na złotówki z SSA-1042S i umieszczony w PIT /ZG poz. 25, a tym czasem pojawia się kwota z poz. 202. W dwóch programach nie można zmienić tej wartości, a w trzecim po zmianie pojawia się wykrzyknik i info, że program sam oblicza tę wartość. A przecież ona jest nieprawidłowa. Czy ktoś wie gdzie może leżeć problem?

snykwa

Post autor: snykwa »

Ponieważ w tej pozycji jest podatek z PIT/ZG obliczony proporcjonalnie w stosunku do dochodów (nie zawsze będzie to kwota taka jak w PIT/ZG) ale!!! kwota nie może być większa od kwoty w poz. 202.
Jest prawidłowo.

raite

Post autor: raite »

snykwa pisze:
> Ponieważ w tej pozycji jest podatek z PIT/ZG obliczony proporcjonalnie w
> stosunku do dochodów (nie zawsze będzie to kwota taka jak w PIT/ZG) ale!!!
> kwota nie może być większa od kwoty w poz. 202.
> Jest prawidłowo.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

doora

Post autor: doora »

Czy pity z usa można rozliczyć po kursie uśrednionym rocznym NBP?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Można.
Kurs średnioroczny = 3,8993

PiotrR

Post autor: PiotrR »

eugeniam pisze:
"> Wypełniamy ZG wpisując tam przeliczone na pln kwoty z
> dokumentu"Social security benefit statement"kwotę brutto
> (Benefits) oraz podatek (Amount withheld for taxes). Z PIT-11 z banku do
> PIT-36 wpisujemy tylko podatek w wierszu "Inne źródła" oraz
> składkę zdrowotną odpowiednio. Podatek wpisujemy pod warunkiem dopełnienia
> przez podatnika w trakcie roku podatkowego obowiązku dostarczenia do banku
> stosownego dokumentu z ambasady USA."

Czy za 2020 przedstawiony sposób rozliczenia jest taki sam?
Mam pit 40 z zus'u polska emerytura plus pit 11 z banku.
Wprowadzić to jako dwa pity nie zaznaczając opcji pit z/g, czy zaznaczyć z/g?
W programie do rozliczeń zaznaczając pit z/g pole podatku jest nieaktywne.
W której pozycji pit 36 wpisać pobrany podatek (po przeliczeniu 3,8993) z SSA-1042S.
Proszę o pomoc, może ktoś ma szybką, łatwa instrukcje. Z góry dzięki. PZDR Piotr.

athena

Post autor: athena »

Po zakończeniu roku bank ma obowiązek sporządzić informację PIT-11.

Z kolei podatnik w rocznym zeznaniu PIT-36(28) powinien wykazać:

kwotę przychodu z tytułu emerytury otrzymanej z USA oraz pobrane przez bank zaliczki na podatek - w części E "Dochody/straty ze źródeł przychodów" w wierszu "Inne źródła ....",
podatek dochodowy zapłacony w USA - w części I "Obliczenie podatku" w wierszu "Podatek zapłacony za granicą ...".

Emeryturę uzyskaną z USA oraz podatek zapłacony w USA podatnik powinien również wykazać w załączniku PIT/ZG(7) w części C.1., w wierszu "Inne źródła ...".

Na koniec trzeba zauważyć, że 13 lutego 2013 r. Polska i USA podpisały nową konwencję w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu, która przewiduje istotne zmiany w opodatkowaniu amerykańskich świadczeń emerytalnych. Konwencja została przez Polskę ratyfikowana w 2013 r. (ustawa z dnia 21 czerwca 2013 r. - Dz. U. poz. 995), natomiast nadal oczekuje na ratyfikację przez USA.

Zablokowany