Dodatek wakacyjny z Belgii w PIT-36
Dodatek wakacyjny z Belgii w PIT-36
W jaki sposób należy wykazać dodatek wakacyjny (stosunek pracy czy inne źródła)? Czy można zastosować umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania? Podatek został odprowadzony w Belgii
Re: Dodatek wakacyjny z Belgii w PIT-36
coś więcej..
-są jeszcze dochody z PL
-tylko ten dodatek czy są też dochodu z Belgii.
-są jeszcze dochody z PL
-tylko ten dodatek czy są też dochodu z Belgii.
Nie ma innych dochodów z Belgii. Z tego co czytałam nie można tego potraktować jak wynagrodzenie ze stosunku pracy, bo dodatku nie oblicza, ani nie wypłaca pracodawca. Wynika z tego, że będą to inne źródła. Którą metodę zastosować? Czy w ogóle można?
Wg mnie jest to dochód wynikający ze stosunku pracy.....
Nie wykazuj go nigdzie....nie ma dochodów w PL.
Belgia - metoda wyłączenia z progresją
- nie ma obowiązku rozliczenia przy braku dochodów z PL.
Nie wykazuj go nigdzie....nie ma dochodów w PL.
Belgia - metoda wyłączenia z progresją
- nie ma obowiązku rozliczenia przy braku dochodów z PL.
-
Otrzymałam w tym roku dodatek wakacyjny z Belgii i odnosząc się do powyższej odpowiedzi, to jak powinnam rozliczyć te pieniążki z dodatku, jeżeli pracowałam w 2020 w Polsce i mam do rozliczenia pieniądze z pracy w Polsce ?
Czym różnią się pola Dochód z art. 27 ust. 8 ustawy (poz. 8 z PIT/ZG) a Dochód z art. 27 ust. 9 i 9a ustawy (poz. 9 z PIT/ZG) ? W oba miejsca wpisać wysokość dodatku wakacyjnego czy tylko w jedno wybrane miejsce? Jeżeli tak to w które?
Bardzo proszę o odpowiedz bo zostało mi niewiele czasu :)
Czym różnią się pola Dochód z art. 27 ust. 8 ustawy (poz. 8 z PIT/ZG) a Dochód z art. 27 ust. 9 i 9a ustawy (poz. 9 z PIT/ZG) ? W oba miejsca wpisać wysokość dodatku wakacyjnego czy tylko w jedno wybrane miejsce? Jeżeli tak to w które?
Bardzo proszę o odpowiedz bo zostało mi niewiele czasu :)
Poz. 8 jest dla rozliczeń z progresją a więc obecnie z Belgii a 9 dla rozliczeń proporcjonalnych (np. Holandia).
Wpisujesz w poz. 8 PIT/ZG.
Wpisujesz w poz. 8 PIT/ZG.
-
dziękuję bardzo
autor: Martyna_ Kmiecik »
..jak powinnam rozliczyć te pieniążki z dodatku, jeżeli pracowałam w 2020 w Polsce i mam do rozliczenia pieniądze z pracy w Polsce ?
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG i jeśli są ulgi do odliczenia to PIT/O.
Belgia rozliczenie UPO - metoda WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ.
Czym różnią się pola ...
Dochód z art. 27 ust. 8 ustawy (poz. 8 z PIT/ZG) - dochód z kraju rozliczanego metodą wyłączenia z progresją / BELGIA/.
Dochód z Belgii wpisujesz do kolumny "c".
Dochód z art. 27 ust. 9 i 9a ustawy (poz. 9 z PIT/ZG) ? - dochód z kraju rozliczanego metodą ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO.
..jak powinnam rozliczyć te pieniążki z dodatku, jeżeli pracowałam w 2020 w Polsce i mam do rozliczenia pieniądze z pracy w Polsce ?
Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG i jeśli są ulgi do odliczenia to PIT/O.
Belgia rozliczenie UPO - metoda WYŁĄCZENIE Z PROGRESJĄ.
Czym różnią się pola ...
Dochód z art. 27 ust. 8 ustawy (poz. 8 z PIT/ZG) - dochód z kraju rozliczanego metodą wyłączenia z progresją / BELGIA/.
Dochód z Belgii wpisujesz do kolumny "c".
Dochód z art. 27 ust. 9 i 9a ustawy (poz. 9 z PIT/ZG) ? - dochód z kraju rozliczanego metodą ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO.