W październiku 2020 przeprowadziłam się do Polski, poprzednio nie byłam polskim rezydentem podatkowym. Po przeprowadzce otrzymałam ostatnie wynagrodzenie z UK, za które jak rozumiem powinnam rozliczyć PIT w Polsce. Zapłaciłam od tego podatek w UK - 200 funtów. Następnie w grudniu 2020 otrzymałam zwrot części podatku z UK za poprzednie miesiące, łącznie 1100 funtów (za kilka miesięcy).
Od października mój polski pracodawca odprowadzał za mnie zaliczki na PIT.
Ale nie złożyłam PIT-53 i nie odprowadziłam zaliczki za dochód z UK.
1. Czy muszę teraz złożyć PIT-53 razem z PIT-36, PIT-ZG i PIT-O?
2. Nie wpłaciłam zaliczki na PIT w Polsce za ostatnie wynagrodzenie z UK - co teraz?
Coś to zmienia dla PIT-36?
3. Jak odliczyć podatek z UK w PIT?
Opcja 1
:
Odliczyć 200 funtów w PIT-36 poz. 259 po kursie z dnia poprzedzającego wypłatę.
Doliczyć podatek w PIT-36 pozycja 258 - w jakiej kwocie, po jakim kursie? Czy zwrot za cały rok 1100 funtów rozdzielić proporcjonalnie do kwot podatku płaconych w każdym miesiącu i zwrot przypadający na październik (ok. 125 funtów) przeliczyć po kursie z dnia poprzedzającego zwrot? I taką kwotę wpisać do poz. 258?
czy Opcja 2
:
Od 200 funtów odliczyć zwrot w funtach przypadający na tę wypłatę ok. 125 funtów, (a nie cały 1100), i pozostałą kwotę podatku ok. 75 funtów odliczyć w poz. 259 (według kursu z dnia wypłaty?), i już nie wykazywać zwrotu osobno?
4. Cały zwrot podatku 1100 funtów nie powinien być uwzględniany w PIT w Polsce, prawda? Tylko ta część, którą odliczam od polskiego podatku?
Będę ogromnie wdzięczna za pomoc.