Oddelogowanie Niemcy a odliczenie składek
Oddelogowanie Niemcy a odliczenie składek
Osoba pracowała przez część roku 2020 w Niemczech na umowie zlecenie. Ma informację o kwocie ile zarobiła z tytułu umowy zlecenie i do tego składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Ma też inny pit z Polski gdzie ma też składki i zdrowotne ale za mało żeby odliczyć dwójkę dzieci. Czy można odliczyć składki z tytułu pracy za granicą w Niemczech ? Czy tylko można społeczne i zdrowotne z pitu polskiego i tylko podać w pit-zg ile zarobiło się na umowę zlecenie z tytułu oddelegowania ?
-
krzysiek.k120
Re: Oddelogowanie Niemcy a odliczenie składek
Składki ( społeczną i zdrowotną ) odprowadzone do polskiego zus od wynagrodzenia za pracę w Niemczech można odliczyć odpowiednio od dochodu i od podatku .
Jeżeli Ci potrzebne są tylko do odliczenia na dzieci to ja bym je wpisał w poz.378 pitu 36 a w poz.476 wpisałbym , że pochodzą z pracy z Niemiec a odprowadzone do polskiego zus.
Musisz uważać przy składce zdrowotnej bo masz naliczoną 9% a odliczyć możesz tylko 7,75%
Poczekaj jeszcze na potwierdzenie innych ( chociaż ja jestem tego raczej pewien , i tak już niektórych rozliczałem )
Pozdrawiam
Jeżeli Ci potrzebne są tylko do odliczenia na dzieci to ja bym je wpisał w poz.378 pitu 36 a w poz.476 wpisałbym , że pochodzą z pracy z Niemiec a odprowadzone do polskiego zus.
Musisz uważać przy składce zdrowotnej bo masz naliczoną 9% a odliczyć możesz tylko 7,75%
Poczekaj jeszcze na potwierdzenie innych ( chociaż ja jestem tego raczej pewien , i tak już niektórych rozliczałem )
Pozdrawiam
Czyli zdrowotne podane w informacji to jest 9 %, trzeba wyliczyć 7.75 ?
Przeczytaj dokładnie informację - jeśli pisze "wpłacone" tzn. że 9%.
Trzeba wyliczyć 7,75%.
Kwota podana/9%*7,75% - wzór na wyliczenie.
Trzeba wyliczyć 7,75%.
Kwota podana/9%*7,75% - wzór na wyliczenie.
Na informacji mam napisane: przesyłamy informację o dochodzie zwolnionym od podatku w roku 2020 oraz informację o wysokości składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne. Czyli ja rozumiem to tak że już jest podane 7,75 czyli tyle co można odliczyć ?
-
krzysiek.k120
Nie byłbym pewny , że to 7,75% ( bo nie pisze, że składka do odliczenia ), raczej upewniłbym się u pracodawcy albo odliczył tylko 7,75% ( może tyle wystarczy do wykorzystania ulg )
Pozdrawiam
Wyliczenie przykładowe
1000 zł.........9%
x..............7,75%
x=861,11 zł
Pozdrawiam
Wyliczenie przykładowe
1000 zł.........9%
x..............7,75%
x=861,11 zł