Odliczenie podatku zapłaconego w NL jeśli przychód korzysta ze zwolnienia w ramach ulgi dla młodych

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
mulan

Odliczenie podatku zapłaconego w NL jeśli przychód korzysta ze zwolnienia w ramach ulgi dla młodych

Post autor: mulan »

Dzień dobry,
córka pracowała w 2020 r w polskiej firmie ale część roku była oddelegowana do pracy w Holandii. Nie ma ukończonych 26 lat. Przez część roku pobierała też w Polsce zasiłek chorobowy. Otrzymała od pracodawcy informacje o kwocie przychodów uzyskanych za granicą i kwocie zapłaconego tam podatku oraz pit z dochodów uzyskanych w Polsce.
Czy w rozliczeniu rocznym PIT-36 powinna wykazać w PIT-ZG kwotę przychodu i podatek z NL w całości czy tylko w części nie korzystającej ze zwolnienia z tyt. ulgi dla młodych? Jeśli tylko w części to czy ten zagraniczny podatek pokazuje proporcjonalnie, tylko w kwocie przypadającej na dochód podlegający w Polsce opodatkowaniu czy jednak może go odliczyć w całości?
Wiem, że nie może odliczać składek naliczonych od dochodu objętego ulgą dla młodych ale nie znalazłam nic o podatku :-(

wla.gle

Re: Odliczenie podatku zapłaconego w NL jeśli przychód korzysta ze zwolnienia w ramach ulgi dla młodych

Post autor: wla.gle »

Podatek do ZG wpisujesz w całości.
W PIT-36 i tak wpisujesz /obliczasz/ go do dopuszczalnego limitu,
wynikającego z proporcji dochodów z NL do całości dochodów.

mulan

Re: Odliczenie podatku zapłaconego w NL jeśli przychód korzysta ze zwolnienia w ramach ulgi dla młodych

Ale czy ustalając limit biorę pod uwagę przychody objęte ulga dla młodych?
Przychód z Holandii wyniósł 24672,63 zapłacony podatek 1864,21 (przychód w całości objęty ulgą dla młodych)
Przychód z Polski (zasiłek) 14261,76 i podatek pobrany 2206,00
podatek należny w PIT-36 wychodzi mi 1899 zł
Jeśli do wyliczenia limitu biorę przychód z NL mimo że jest w całości zwolniony to wychodzi mi że mogę część tego zagranicznego podatku odliczyć (1899*24 672,63)/38934,39= 1203
Ale jeśli nie powinnam go wliczać to wtedy wychodzi 0.
Dzwoniłam dzisiaj na KIS i Pani powiedziała mi, że można wykazać tylko podatek zapłacony za granicą przypadający na przychód podlegający w Polsce opodatkowaniu w ten sposób że jeśli np. 20% dochodu byłoby zwolnione a 80% opodatkowane to mogę wykazać tylko 80% kwoty pobranego podatku a jeśli 100% jest objęte ulgą dla młodych to nie odliczam wcale. Nie uzyskałam jednak informacji z czego wynika takie podejście. Czy ktoś z Was spotkał się z takim rozwiązaniem?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

...podatek należny w PIT-36 wychodzi mi 1899 zł - OK.

zaliczki wpłacone = 2206,00

Nadpłata podatku = 307,00 zł

Dochód z NL w całości zwolniony - więc podatku nie wykazujesz nigdzie w PIT-36

Wypełniasz /naszym programem/
ZG poz.9. 10
PIT-36 poz.
63=poz 9 ZG
67b - blokujesz obliczanie pola
to wszystko - resztę program sam obliczy.

Odnośnie odpowiedzi p. z KIS
Owszem podatek liczymy proporcją dochodu z NL do sumy dochodów - ale dotyczy
to dochodów opodatkowanych.

Czy o to "biegało" w Twoim pytaniu...(*_*).

snykwa

Post autor: snykwa »

Jak wyżej. Podatek w poz. 259 wyjdzie Ci 0.

mulan

Dziękuję za pomoc :-)

Zablokowany