Dochody z Holandii i Polski 2020

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
snykwa

Re: Dochody z Holandii i Polski 2020

Post autor: snykwa »

Albo ilość dni x 50e x 30% albo ilość dni x 15e (50e x 30%=15e).

...-czy dla pracownika poniżej 26 roku system wyliczeń będzie się różnić tzn.trzeba jeszcze uwzględnić inne kwoty z Jaar...?....
Nie.

wla.gle

Post autor: wla.gle »

Dla osoby <26 lat uwzględniamy jako zwolnione PRZYCHÓD/Y brutto, do limitu 85 528,00.

ulanka26

Post autor: ulanka26 »

no tak, Dzięki wielkie za odp., pierwszy raz robię siostrzeńca rozliczenie z Holandią i dopytuję bo nie orientuje się zupełnie w stawkach, podatkach zagranicznych itp.więc to forum spadło mi z nieba, choć widzę że musze przekopać dokładniej. Pozdrawiam Was serdecznie.

tuomi

Post autor: tuomi »

Panowie @snykwa i @wla.gle. Czytam Waszą dyskusję z zainteresowaniem i wnioskuję, że bardziej opłaca się nie rozbijać podatku NL na części, zwłaszcza, jak tutaj zauważył @snykwa "Jeśli wyodrębnimy podatek to pozostaje część, która jest składką społeczną, którą w/g mnie podatnik ma sobie prawo odliczyć (jak u nas podatek to suma podatek i zdrowotna-tylko zdrowotną mamy już na PIT-11 wyodrębnioną przy rozliczeniu)."
Rodzi mi się jednak jedno pytanie. W przypadku podania pełnej kwoty podatku po przeliczeniu na PLN, program który stosuję wyświetlił mi komunikat: "Podatek zagraniczny został ograniczony do podatku, który proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w obcym państwie (z kwoty: 4 782,60 do kwoty: 3 750,72)". Zauważyłem, że w tym przypadku (chyba) nie muszę się starać o ulgę abolicyjną ani załączać PIT/O, z resztą po wprowadzeniu takich samych danych do Waszego programu w PIT/O w polu 47 i tak będzie 0.
Moje pytanie brzmi, czy w przypadku, gdy podamy pełną kwotę i będzie różnica między danymi na PIT-36 (pola 257,259) a na PIT/ZG (pole 10 i 29) to US się nie przyczepi tej różnicy? Oczywiście zarówno w przypadku rozbicia jak i pozostawienia całości niderlandzkiego podatku nie mam ani zwrotu ani dopłaty o ile to ma znaczenie (zarobki tylko w NL).

wla.gle

autor: tuomi »
...program który stosuję wyświetlił mi komunikat:

"Podatek zagraniczny został ograniczony do podatku, który proporcjonalnie przypada na dochód uzyskany w obcym państwie (z kwoty: 4 782,60 do kwoty: 3 750,72)".
Komunikat jest jak najbardziej prawidłowy.

Zauważyłem, że w tym przypadku (chyba) nie muszę się starać o ulgę abolicyjną ani załączać PIT/O, z resztą po wprowadzeniu takich samych danych do Waszego programu w PIT/O w polu 47 i tak będzie 0.

Rozliczenie będzie wtedy na PIT-36, PIT/ZG.

tuomi

@wla.gle Więc jak rozumiem Mogę bez obaw podać całą kwotę i US nie powinien się przyczepić do różnicy między kwotami, gdyż kwota podatku, którą zapłaciłem w NL (podana w PIT/ZG) jest wyższa niż ta, którą zapłaciłbym w Polsce (podana w PIT-36)?

wla.gle

Dokładnie tak.
Poza tym działa to na Twoją korzyść, bo przy ew. zwrocie podatku z NL masz kwotę podatku który nie został odliczony = 1031,88
Jeśli ew. zwrot będzie niższy od tej kwoty = nie będziesz musiał go doliczać do rozliczenia za rok w którym go otrzymasz.

snykwa

Różnica między tymi kwotami jest naturalna ponieważ w PIT/ZG wpisujemy cały podatek a w PIT-36 w zależności od proporcji dochodów krajowych i z zagranicy. I tak ma być.
Czasem zdarza się, że to jest taka sama kwota.

tuomi

Dzięki wielkie! Jesteście niesamowici i potraficie szybko i klarownie wyjaśnić różne nieścisłości. Co do Waszego programu jest użyteczny, ale może pomyślelibyście o PIT do kilku lat wstecz oraz dodania kreatora, gdzie wpiszemy tylko kwoty dochodu, kosztów, podatku i zaznaczymy ewentualne ulgi. Program ma wielki potencjał, ale mnie jako osobę początkującą w podatkach troszkę zniechęca widok samego PIT-u, który sugeruje, że sam będę musiał wypełniać niezliczoną ilość pól :D

snykwa

Asystent jest w przygotowaniu.

Zablokowany