Rozliczenie - przychód z Danii i Polski

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
bitdef

Rozliczenie - przychód z Danii i Polski

Post autor: bitdef »

Witam,

W 2020 roku osiągnąłem przychody w Polsce (9000 zl) i Danii(11000 DDK).
Ze względu, że przychód jest niski to w Polsce podstawa opodatkowania wynosi prawie 7000zl, a więc nie ma podatku do zapłaty i jest zwrot zaliczki na podatek.
Czy w obecnej sytuacji dołączenie załącznika PIT/ZG coś zmieni i jednak zostanie naliczony podatek do zapłaty w Polsce? Czy może mimo że dalej nie będzie podatku do zapłaty to i tak muszę wypełnić PIT/ZG?

Jeśli chodzi o dochody z Danii to tutaj podatek został zapłacony (prawie 1000 DKK), a że zaliczka na podatek była większa należy mi się zwrot (w TastSelv mam kwotę na zielono).
Mam tutaj tylko pytanie czy w obecnej sytuacji jak duński urząd skarbowy rozliczył mnie w systemie i należy mi się zwrot podatku to ja i tak muszę dodatkowo coś zrobić aby fiskus nie uznał że się nie rozliczyłem? W systemie nie ma np przycisku 'akceptuj rozliczenie' tak jak to jest w Polskim więc zastanawiam się czy mogę tak zostawić i będzie ok, czy może jednak urząd zarzuci mi że się nie rozliczyłem za 2020 rok i nałoży mi karę finansową?
Z góry dzięki za pomoc!

wla.gle

Re: Rozliczenie - przychód z Danii i Polski

Post autor: wla.gle »

autor: bitdef »

Witam,

W 2020 roku osiągnąłem przychody w Polsce (9000 zl) i Danii(11000 DDK).
Ze względu, że przychód jest niski to w Polsce podstawa opodatkowania wynosi prawie 7000zl, a więc nie ma podatku do zapłaty i jest zwrot zaliczki na podatek.

Rozliczenie dochodów z Danii za 2020r -metoda wyłączenia z progresją.
Podatek wyliczamy ...
..mnożymy dochód do opodatkowania uzyskany w PL * stopa procentowa../wyliczona/
np.
7000 * 15% = podatek - ew. składki zdrowotne.

Rozliczenie na PIT-36, PIT/ZG

Oczywiście jeżeli jesteś rezydentem podatkowym PL.

bitdef

Post autor: bitdef »

Chciałbym tylko zrozumieć jedną rzecz..
Jeśli dochody w Polsce nie przekraczają 8000 zł to podatek wynosi 0 zł. Jeśli ktoś uzyskał dochód dodatkowo w Danii to przy metodzie wyłączenia z progresją ustala nową stopę procentową przez którą mnoży i tak dochody uzyskane tylko w Polsce, które w tym przypadku są zwolnione z opodatkowania bo kwota nie przekracza 8000 zł.
W takim razie jaki jest sens ustalania nowej stopy procentowej dla dochodów uzyskanych w Polsce, które są zwolnione z opodatkowania? Czy może trzeba zrobić to, w tym przypadku, dla zasady bo po prostu tego wymaga fiskus a podatek i tak wyniesie 0zł?

Bo byłoby dziwne jeśli byłoby tak, że dochody np 7000zł uzyskane w Polsce są zwolnione z opodatkowania ale jeśli dodatkowo uzyskało się dochody z zagranicy i ustala się nową stopę procentową to już te 7000zl nie jest wolne od podatku i trzeba go wyliczyć na podstawie nowej stopy procentowej od tych 7000zł i zapłacić..

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Niestety tak jest mój kolega brał zasiłek dla bezrobotnych przez 3 miesiące około 2700 i 8 miesięcy pracował w Niemczech i musiał dopłacić 190 zł podatku , więc się nie dziw bo tak jest skonstruowane rozliczenie metodą wyłączenia z progresją ( rozliczenie za 2020 rok z Belgią czy np Niemcami )
Taki masz los
Pozdrawiam

wla.gle

Post autor: wla.gle »

autor: bitdef »
..to już te 7000zl nie jest wolne od podatku...Bo byłoby dziwne....
Nie ma w tym nic dziwnego...
Po prostu taka jest zasada rozliczania dochodów zagranicznych na podstawie
umów międzynarodowych o unikaniu podwójnego opodatkowania - UPO.

...jeśli chodzi o dochody z Danii to tutaj podatek został zapłacony (prawie 1000 DKK), a że zaliczka na podatek była większa należy mi się zwrot (w TastSelv mam kwotę na zielono).

Więc otrzymasz zwrot podatku - nie będziesz stratny, nawet będziesz jeszcze do przodu.
Niestety...
Na świecie są dwie pewne rzeczy - ś....ć i podatki.

Zablokowany