Witam!
Sprzedałem w roku 2009 auto, którego jestem współwłaścicielem (auto jest własnością ojca i moją). Czy dochód ze sprzedaży wpisuję w PIT ?, jeżeli tak to - ja ? czy ojciec?(rozliczam PIT 36 )
sprzedaż auta
Re: sprzedaż auta
jeżeli od daty kupna i sprzedaży nie minęło pół roku to musisz wykazać w zeznaniu podając w przychodzie kwotę sprzedaży a w kosztach kwote zakupu auta np. sprzedałeś auto za 12,000 a kopiłeś go za 10,000 to od 2,000 musisz zapłacić podatek.
ojciec jest właścicielem i to on wykazuje z zeznaniu w poz. inne źródła
ojciec jest właścicielem i to on wykazuje z zeznaniu w poz. inne źródła
"auto jest własnością ojca i moją"
więc raczej oboje wykazują w zeznaniu
więc raczej oboje wykazują w zeznaniu
sugerujesz , że oboje ? to jaką kwotę każdy z nich?
sprzedałem auto za 12000, w grudniu. Lada dzień kupuję inne i zapłacą od kwoty kupna podatek czy to znaczy, że w kolejnym PIT będę musiał znowu ujmować obecną transakcję?
sprzedałem auto za 12000, w grudniu. Lada dzień kupuję inne i zapłacą od kwoty kupna podatek czy to znaczy, że w kolejnym PIT będę musiał znowu ujmować obecną transakcję?
"sugerujesz , że oboje ? to jaką kwotę każdy z nich? "
współwłaściciele - to raczej po 50% dochodu ze sprzedaży.
Dochód ten łączy się z dochodami z innych źródeł i wykazuje w zeznaniu rocznym.
"Lada dzień kupuję inne i zapłacą od kwoty kupna podatek czy to znaczy, że w kolejnym PIT będę musiał znowu ujmować obecną transakcję"
nie rozumiem.
"zapłacą od kwoty kupna" - mówimy o PCC?
Bo ten podatek nie ma nic wspólnego z dochodówką.
współwłaściciele - to raczej po 50% dochodu ze sprzedaży.
Dochód ten łączy się z dochodami z innych źródeł i wykazuje w zeznaniu rocznym.
"Lada dzień kupuję inne i zapłacą od kwoty kupna podatek czy to znaczy, że w kolejnym PIT będę musiał znowu ujmować obecną transakcję"
nie rozumiem.
"zapłacą od kwoty kupna" - mówimy o PCC?
Bo ten podatek nie ma nic wspólnego z dochodówką.