Dzień dobry,
Chciałem zapytać jak to jest z rozliczeniem emerytury/renty z Wielkiej Brytanii z 2020 roku. Z tego co się orientuję metoda zmieniła się na proporcjonalne odliczenie.
Emerytura/renta z Anglii przychodzi na Polskie konto bankowe, bank sam pobiera zaliczki
Przychody wypisane są na PIT11 w pozycji 3. Emerytury - renty zagraniczne: 43(Przychód), 44(dochód), 46(Zaliczka pobrana przez płatnika)
Teraz pytanie, czy w Anglii nie jest dalej pobierany żaden podatek od tej emerytury
Zrobić to na PIT 36 ZG?
Pozdrawiam
Emerytura/renta z Wielkiej Brytanii + PIT 11A
Re: Emerytura/renta z Wielkiej Brytanii + PIT 11A
Art. 18 ust. 2 Konwencji UPO z GB :
Jakakolwiek emerytura wypłacana lub pochodząca z funduszy utworzonych przez Umawiające się Państwo, lub jego jednostkę terytorialną albo organ lokalny, osobie fizycznej z tytułu świadczenia usług na rzecz tego Państwa lub jego jednostki terytorialnej lub organu lokalnego, podlega opodatkowaniu tylko w tym Państwie
Bez względu na postanowienia punktu a) niniejszego ustępu, taka emerytura podlega opodatkowaniu tylko w drugim Umawiającym się Państwie, jeśli osoba ma miejsce zamieszkania w tym Państwie i jest obywatelem tego Państwa.
Wskazane przepisy jednoznacznie regulują, że co do zasady emerytura wypłacana z Wielkiej Brytanii osobie, która ma miejsce zamieszkania w Polsce podlega opodatkowaniu tylko w Polsce.
Rozumiem, że emerytura jest z wykonywanej pracy, nie w służbie publicznej.
Wg mnie rozliczenie tylko na PIT-36 wiersz Inne źródła...
Jakakolwiek emerytura wypłacana lub pochodząca z funduszy utworzonych przez Umawiające się Państwo, lub jego jednostkę terytorialną albo organ lokalny, osobie fizycznej z tytułu świadczenia usług na rzecz tego Państwa lub jego jednostki terytorialnej lub organu lokalnego, podlega opodatkowaniu tylko w tym Państwie
Bez względu na postanowienia punktu a) niniejszego ustępu, taka emerytura podlega opodatkowaniu tylko w drugim Umawiającym się Państwie, jeśli osoba ma miejsce zamieszkania w tym Państwie i jest obywatelem tego Państwa.
Wskazane przepisy jednoznacznie regulują, że co do zasady emerytura wypłacana z Wielkiej Brytanii osobie, która ma miejsce zamieszkania w Polsce podlega opodatkowaniu tylko w Polsce.
Rozumiem, że emerytura jest z wykonywanej pracy, nie w służbie publicznej.
Wg mnie rozliczenie tylko na PIT-36 wiersz Inne źródła...
Re: Emerytura/renta z Wielkiej Brytanii + PIT 11A
Dzięki, tak też przygotowałem. Ale obawiałem się, że w Wielkiej Brytanii zaszły jakieś jeszcze inne zmiany.