Mogą zgłosić do US rezydencję podatkową NL - wtedy ew. dochody uzyskane w PL
nie będą łączyć z dochodami z NL.
Rozliczą w PL tylko dochody uzyskane w Polsce.
Jaaropgraf a PIT-36 2020 wyliczenie
Re: Jaaropgraf a PIT-36 2020 wyliczenie
Dokładnie o to mi chodziło - bo widzę na forum różne opinie,niektórzy twierdzą że można odliczyć tylko wyodrębniony z całej kwoty podatek czyli de facto 9,7%... Jeżeli odjęliby całość, czyli ze składkami, to wyjdą faktycznie na 0 i to by było ok. Stąd była moja wątpliwość czy część składkową też można odliczyć.. Dziękuję za pomoc
Co do zgłoszenia rezydencji w US to wg mnie niewiele to zmieni, liczy się stan faktyczny. Jeżeli nawet zgłoszą, a US dopatrzy się po 5 latach że tutaj lokowali swój ośrodek życiowy czy gospodaczy to mimo wszystko potraktuje ich jako rezydentów PL i dojdzie do podwójnego opodatkowania z odsetkami.. To tak jak z certyfikatem rezydencji, że o rezydencji on nie przesądza.
Co do zgłoszenia rezydencji w US to wg mnie niewiele to zmieni, liczy się stan faktyczny. Jeżeli nawet zgłoszą, a US dopatrzy się po 5 latach że tutaj lokowali swój ośrodek życiowy czy gospodaczy to mimo wszystko potraktuje ich jako rezydentów PL i dojdzie do podwójnego opodatkowania z odsetkami.. To tak jak z certyfikatem rezydencji, że o rezydencji on nie przesądza.
-
krzysiek.k120
Re: Jaaropgraf a PIT-36 2020 wyliczenie
Będą szukać kasy i mogą się czepiać jak ktoś ma dom albo rodzinę w Polsce ( centrum interesów życiowych )
Jak chcesz sprawdzenia wyliczeń z Twojego rozliczenia to powyliczaj dochód, podatek z Holandii
Pozdrawiam
Jak chcesz sprawdzenia wyliczeń z Twojego rozliczenia to powyliczaj dochód, podatek z Holandii
Pozdrawiam