Dzień dobry,
w tamtym roku zmarł Tata i nie otrzymaliśmy do tej pory żadnego PIT. Chcę rozliczyć (jak co roku) Mamę z Tatą. Mama od zgonu męża, pobiera emeryture męża. Otrzymała z tego powodu z Urzędu Skrabowego PIT 11A. Tata przez chorobę dostał w tamtym roku orzeczenie o niepełnosprawności. Pobieraliśmy w tamtym roku faktury imienne (na Tate) za leki, pieluchomajtki, przystosowaliśmy łazienkę (remont) w tym celu.
1. Do kogo udać się po PIT za Tate? (Próbuję się rozliczyć przez PITY GOV, wpisuję jego dochód 0 zł i blokuje.)
2. Czy mogę rozliczyć małżonków razem? (Chciałabym odliczyć te ulgi podane niżej)
3. Czy mogę naliczyć ulgę za leki, pieluchomajtki i sprzęt przystosowania łazienki dla niepełnospranwego np. krzesełko do prysznica, uchwyty do łazienki, nakładka na sedes ?
Bardzo proszę o pomoc.
Rozliczenie małżonka ze zmarłym | Brak PIT zmarłego | Ulga za leki, remont łazienki
Re: Rozliczenie małżonka ze zmarłym | Brak PIT zmarłego | Ulga za leki, remont łazienki
1. Do kogo udać się po PIT za Tate? (Próbuję się rozliczyć przez PITY GOV, wpisuję jego dochód 0 zł i blokuje.)
- trzeba wysłać pismo do ZUS o wydanie rozliczenia,
można spróbować zadzwonić i poprosić o wystawienie rozliczenia
lub umówić się na konkretny termin do odbioru.
2. Czy mogę rozliczyć małżonków razem? (Chciałabym odliczyć te ulgi podane niżej)
- tak, w PT-37 trzeba zaznaczyć "kwadrat" 3 w sposób przewidziany dla wdów i wdowców.
3. Czy mogę naliczyć ulgę za leki, pieluchomajtki i sprzęt przystosowania łazienki dla niepełnospranwego np. krzesełko do prysznica, uchwyty do łazienki, nakładka na sedes ? - tak, oprócz pieluchomajtek /nie podlegają odliczeniu.
Mama na rozliczeniu jako podatnik /pierwsza/.
- trzeba wysłać pismo do ZUS o wydanie rozliczenia,
można spróbować zadzwonić i poprosić o wystawienie rozliczenia
lub umówić się na konkretny termin do odbioru.
- tak, w PT-37 trzeba zaznaczyć "kwadrat" 3 w sposób przewidziany dla wdów i wdowców.
3. Czy mogę naliczyć ulgę za leki, pieluchomajtki i sprzęt przystosowania łazienki dla niepełnospranwego np. krzesełko do prysznica, uchwyty do łazienki, nakładka na sedes ? - tak, oprócz pieluchomajtek /nie podlegają odliczeniu.
Mama na rozliczeniu jako podatnik /pierwsza/.