PIT-36 Wielka Brytania - zdalnie
-
anna987654
PIT-36 Wielka Brytania - zdalnie
Cześć, pracuję dla angielskiej firmy z polskim NIPem (zdalna praca).
Zewnętrzne biuro rachunkowe wylicza i odprowadza w moim imieniu zaliczki do Urzędu Skarbowego i składki ZUS.
Rozliczenie wypełniam przez e-pity.
przychód: 189776,59 zł
koszty: 3000zł
składki społeczne: 22306,29zł
składki zdrowotne: 12978,94zł
zaliczki: 26516zł
przychód - koszty - społeczne = 164470,30zł
85528 x 17% = 14539,76zł = 14540
78942,30 x 32% = 25261,54 zł = 25262
14540 + 25262 = 39802 - składki zdrowotne = 26823
Biuro rachunkowe naliczyło zaliczki w ciągu roku na 26516zł
Czy biuro się pomyliło, czy to ja źle liczę?
Jak dodać takie przychody na PIT-36? Jako PIT-11 tylko bez zaliczek, bo zaliczki wpiszę sama, które opłaciłam?
Bardzo proszę o pomoc :)
Zewnętrzne biuro rachunkowe wylicza i odprowadza w moim imieniu zaliczki do Urzędu Skarbowego i składki ZUS.
Rozliczenie wypełniam przez e-pity.
przychód: 189776,59 zł
koszty: 3000zł
składki społeczne: 22306,29zł
składki zdrowotne: 12978,94zł
zaliczki: 26516zł
przychód - koszty - społeczne = 164470,30zł
85528 x 17% = 14539,76zł = 14540
78942,30 x 32% = 25261,54 zł = 25262
14540 + 25262 = 39802 - składki zdrowotne = 26823
Biuro rachunkowe naliczyło zaliczki w ciągu roku na 26516zł
Czy biuro się pomyliło, czy to ja źle liczę?
Jak dodać takie przychody na PIT-36? Jako PIT-11 tylko bez zaliczek, bo zaliczki wpiszę sama, które opłaciłam?
Bardzo proszę o pomoc :)
Re: PIT-36 Wielka Brytania - zdalnie
Pamiętaj, że biuro rozlicza Cię co miesiąc, więc tak może być, zwłaszcza moment przejścia w II próg podatkowy.
Jakie masz rozliczenie. Czy to jest PIT-11?
Czy w Anglii były odprowadzane zaliczki?
-
anna987654
[quote=snykwa post_id=77431 time=1615637106 user_id=29789]
Pamiętaj, że biuro rozlicza Cię co miesiąc, więc tak może być, zwłaszcza moment przejścia w II próg podatkowy.
[/quote]
zaliczki były przelewane do polskiego urzędu.
rozliczenie to zwykła tabelka od biura rachunkowego w excelu z kwotami przychodu beutto, składkami na społeczne i zdrowotne, zaliczka i koszty uzyskania przychodu
[/quote]
zaliczki były przelewane do polskiego urzędu.
rozliczenie to zwykła tabelka od biura rachunkowego w excelu z kwotami przychodu beutto, składkami na społeczne i zdrowotne, zaliczka i koszty uzyskania przychodu
-
anna987654
snykwa pisze:
> Pamiętaj, że biuro rozlicza Cię co miesiąc, więc tak może być, zwłaszcza
> moment przejścia w II próg podatkowy.
> Jakie masz rozliczenie. Czy to jest PIT-11?
> Czy w Anglii były odprowadzane zaliczki?
Przypominam się :)
> Pamiętaj, że biuro rozlicza Cię co miesiąc, więc tak może być, zwłaszcza
> moment przejścia w II próg podatkowy.
> Jakie masz rozliczenie. Czy to jest PIT-11?
> Czy w Anglii były odprowadzane zaliczki?
Przypominam się :)
Pamiętam i cały czas szukam.
Na razie znalazłem tyle:
https://mapapit.pl/czy-jesli-prace-dla- ... _1442.html
...Praca za granicą generująca przychód polskiego rezydenta podatkowego, wykonywana nawet w trybie zdalnym, będzie pociągała za sobą obowiązek złożenia rozliczenia podatkowego PIT z ujęciem tychże dochodów. Dochody zagraniczne najczęściej nie są klasyfikowane jako dochody osiągane za pośrednictwem płatnika, dlatego też nie można ich rozliczyć za pośrednictwem standardowego druku PIT-37, przeznaczonego dla pracowników etatowych w Polsce. Firma zagraniczna nie jest bowiem zobowiązana na ogół do obliczania i odprowadzania do Urzędu Skarbowego w Polsce zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych za swojego pracownika. Jeśli pracownik zdalny uzyskujący dochody zagraniczne opodatkowuje je na zasadach ogólnych, według dwustopniowej skali podatkowej, powinien rozliczenie dochodów zagranicznych złożyć w Urzędzie Skarbowym na druku PIT-36....
Próbowałem różnych symulacji i jedynie zwykłe rozliczenie (bez PIT/ZG) wygląda na prawidłowe bo z tego rozliczenia wychodzi 306 do zapłaty a tyle brakuje z tego co wyliczałaś.
Może Wla.gle jeśli przeczyta coś dopowie.
Na razie znalazłem tyle:
https://mapapit.pl/czy-jesli-prace-dla- ... _1442.html
...Praca za granicą generująca przychód polskiego rezydenta podatkowego, wykonywana nawet w trybie zdalnym, będzie pociągała za sobą obowiązek złożenia rozliczenia podatkowego PIT z ujęciem tychże dochodów. Dochody zagraniczne najczęściej nie są klasyfikowane jako dochody osiągane za pośrednictwem płatnika, dlatego też nie można ich rozliczyć za pośrednictwem standardowego druku PIT-37, przeznaczonego dla pracowników etatowych w Polsce. Firma zagraniczna nie jest bowiem zobowiązana na ogół do obliczania i odprowadzania do Urzędu Skarbowego w Polsce zaliczek na podatek dochodowy od osób fizycznych za swojego pracownika. Jeśli pracownik zdalny uzyskujący dochody zagraniczne opodatkowuje je na zasadach ogólnych, według dwustopniowej skali podatkowej, powinien rozliczenie dochodów zagranicznych złożyć w Urzędzie Skarbowym na druku PIT-36....
Próbowałem różnych symulacji i jedynie zwykłe rozliczenie (bez PIT/ZG) wygląda na prawidłowe bo z tego rozliczenia wychodzi 306 do zapłaty a tyle brakuje z tego co wyliczałaś.
Może Wla.gle jeśli przeczyta coś dopowie.
Będzie typowe rozliczenie dla freelancera...
Wg mnie
rozliczenie na PIT-36 w odpowiednim wierszu, w zależności jak potraktować te dochodu......
czy zlecenie czy umowa o dzieło, bo na stosunek pracy to mnie nie wygląda....,
bo przy stosunku pracy, to pracodawca jako płatnik powinien odprowadzać zaliczki na podatek.
Czy może zagraniczny pracodawca odprowadzał zaliczki na podatek za granicą ....?.
Wg mnie
rozliczenie na PIT-36 w odpowiednim wierszu, w zależności jak potraktować te dochodu......
czy zlecenie czy umowa o dzieło, bo na stosunek pracy to mnie nie wygląda....,
bo przy stosunku pracy, to pracodawca jako płatnik powinien odprowadzać zaliczki na podatek.
Czy może zagraniczny pracodawca odprowadzał zaliczki na podatek za granicą ....?.
Dzięki za odzew.
Wcześniej było napisane ...zaliczki były przelewane do polskiego urzędu....
Dlatego mnie wygląda jak umowa o pracę (głowy sobie uciąć nie dam) tym bardziej, że KUP=3000 jest jak z normalnej umowy o pracę.
I dlatego nie jestem pewien.
Pozdrówka.
Wcześniej było napisane ...zaliczki były przelewane do polskiego urzędu....
Dlatego mnie wygląda jak umowa o pracę (głowy sobie uciąć nie dam) tym bardziej, że KUP=3000 jest jak z normalnej umowy o pracę.
I dlatego nie jestem pewien.
Pozdrówka.
@snykwa
...Zewnętrzne biuro rachunkowe wylicza i odprowadza w moim imieniu zaliczki do Urzędu Skarbowego i składki ZUS.
biuro to nie pracodawca, to tak gdyby sam obliczał i wpłacał /ale robi to za niego biuro/.
Wg mnie oczywiście .....
...Zewnętrzne biuro rachunkowe wylicza i odprowadza w moim imieniu zaliczki do Urzędu Skarbowego i składki ZUS.
biuro to nie pracodawca, to tak gdyby sam obliczał i wpłacał /ale robi to za niego biuro/.
Wg mnie oczywiście .....
Oczywiście nie neguję ale to KUP mnie myli.
To najlepiej powinien wiedzieć pytający ....
Może masz rację ...
Może masz rację ...