Proszę o pomoc w poprawnym rozliczeniu PIT-39. Moja sytuacja jest następująca:
W 2015 kupiłem mieszkanie za kwotę 445 000,00 zł na które został zaciągnięty kredyt hipoteczny.
W 2020 kupiłem nowe mieszkanie i zaciągnąłem nowy kredyt, a niedługo potem sprzedałem stare za kwotę 510 000,00 zł. Stary kredyt został w całości spłacony za kwotę uzyskaną ze sprzedaży starego mieszkania.
Od ceny sprzedaży odliczam koszty pośrednictwa 510 000 - 12 275,40 = 497 724,60 zł PRZYCHODU
Koszt uzyskania przychodu w tym wypadku to 445 000. Czy do tej kwoty mogę doliczyć:
* Koszty notariusza?
* Prowizję banku z tytuły udzielenia kredytu na pierwsze mieszkanie?
* Odsetki od kredytu na pierwsze mieszkanie? Jeśli tak, to wszystkie czy jedynie te do momentu sprzedaży?
Do celów mieszkaniowych wliczam następujące rzeczy. Czy są one poprawne?
* Sumaryczny i udokumentowany kosz wykończenia nowego mieszkania?
* Nadpłatę kredytu na nowe mieszkanie środkami uzyskanymi ze sprzedaży starego?
PIT-39 sprzedaż przed upływem 5 lat
Re: PIT-39 sprzedaż przed upływem 5 lat
Przychód 510 000
Koszty 445 000 + pośrednik+notariusz
prowizja i odsetki od kredytu nie są kosztem są to bowiem wydatki związane jedynie z pozyskaniem środków pieniężnych na zakup sprzedanej nieruchomości
Aby nie zapłacić w ogóle podatku musisz całe 510000 przeznaczyć na cele mieszkaniowe czyli m.in. wydatki na: nabycie budynku mieszkalnego, nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, nabycie gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, a także na budowę, adaptację czy też remont własnego budynku mieszkalnego bądź lokalu mieszkalnego.
Kupiłeś nowe mieszkanie zanim sprzedałeś stare, a więc nie możesz bezpośrednio jego wartości zaliczyć do celów mieszkaniowych, ale za to możesz zliczyć spłatę kredytu na jego zakup.
"Sumaryczny i udokumentowany kosz wykończenia nowego mieszkania? " - jeżeli to był remont lub adaptacja to tak , natomiast inne wydatki, które powiększają wartość nowego mieszkania - np.: wyposażenie kuchni - mogą się przydać dopiero przy ewentualnej sprzedaży nowego mieszkania- można je wtedy zaliczyć w koszty sprzedaży.
Koszty 445 000 + pośrednik+notariusz
prowizja i odsetki od kredytu nie są kosztem są to bowiem wydatki związane jedynie z pozyskaniem środków pieniężnych na zakup sprzedanej nieruchomości
Aby nie zapłacić w ogóle podatku musisz całe 510000 przeznaczyć na cele mieszkaniowe czyli m.in. wydatki na: nabycie budynku mieszkalnego, nabycie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego, nabycie gruntu pod budowę budynku mieszkalnego, a także na budowę, adaptację czy też remont własnego budynku mieszkalnego bądź lokalu mieszkalnego.
Kupiłeś nowe mieszkanie zanim sprzedałeś stare, a więc nie możesz bezpośrednio jego wartości zaliczyć do celów mieszkaniowych, ale za to możesz zliczyć spłatę kredytu na jego zakup.
"Sumaryczny i udokumentowany kosz wykończenia nowego mieszkania? " - jeżeli to był remont lub adaptacja to tak , natomiast inne wydatki, które powiększają wartość nowego mieszkania - np.: wyposażenie kuchni - mogą się przydać dopiero przy ewentualnej sprzedaży nowego mieszkania- można je wtedy zaliczyć w koszty sprzedaży.
Dlaczego te przepisy są tak po*****? Wiadomo, ze najpierw kupiłem nowe bo musiałem mieć gdzie mieszkać. Co z tego, że mam 510 przychodu skoro większość poszła na spłatę starego kredytu. To, co zostało poszło na wykończenie i wyposażenie mieszkania. I niekoniecznie na wszystko mam faktury. Zamieniłem mniejsze mieszkanie na większe bo powiększyła mi się rodzina, taki był mój cel mieszkaniowy. W dupie mam taki kraj, który rzuca pod nogi kłody na każdym kroku.
Czy jako cel mieszkaniowy mogę zaliczyć wkład własny kredytu na nowe mieszkanie, który został zaciągnięty PRZED sprzedażą starego?