ulga termomodernizacyjna - wątpliwości
ulga termomodernizacyjna - wątpliwości
Witam: ulga co do zasady jest dobra, natomiast sposób jej odliczania jest niestety krzywdzący.
Zwłaszcza dla osób o niskich dochodach, czy rozliczających się z niepracującą żoną lub samotnie.
Wiec warto się zastanowić czy skorzystać z odliczenia czy nie. Bo można na tym nic nie zyskać,
A utracić możliwość jej odliczenia kiedy naprawdę była by nam potrzebna.
Wiec odliczając warto skorzystać z programu pana Marcina gdyż bezpośrednio w zeznaniu w danym okienku,
widać kwoty wpisane a odliczone, wiec jest możliwość bardzo szybko dokonać symulacji i przekonać się czy
nasze odliczenie nam daje jakąś korzyść.
podam przykład .
- Dochód do odliczenia ulgi wychodzi od 20 do 30tyś.
- Faktury też mamy w podobnej wysokości. Więc powinniśmy ja wykazać.
- Robimy symulacje z której może wynikać że jakąkolwiek kwotę byśmy nie wpisali ,
to i tak kwota nadpłaty podatku nam się nie zmieni.
Może być i tak że zmieni kilka złotych wiec pomyślimy dobre i te 100 zł więcej.
A tu niestety nie, Jeżeli wpiszemy całą kwotę z faktury nie odejmując dotacji, to
potem doliczając dotacje możemy nic nie zyskać a nawet i stracić.
Lepiej teraz złożyć korektę, Bo jak minie rok podatkowy to większość U.S. życzy sobie
wniosku z uzasadnieniem przyczyny korekty, No i jak to uzasadnimy.
Czytałem wiele ustaw i broszur i nigdzie nie pisze że nie wolno odliczyć mniejszej kwoty niż jest na fakturze.
Pisze o wykazywaniu pełnej kwoty a nie dzieleniu, pisze też o dotacjach jej uwzględnianiu,
czy też nie uwzględnianiu. Wiec jeżeli ja nie dokonuje żadnego
dzielenia to jak może być moje zeznanie nieważne.
Pozdrawiam Tolek.
Zwłaszcza dla osób o niskich dochodach, czy rozliczających się z niepracującą żoną lub samotnie.
Wiec warto się zastanowić czy skorzystać z odliczenia czy nie. Bo można na tym nic nie zyskać,
A utracić możliwość jej odliczenia kiedy naprawdę była by nam potrzebna.
Wiec odliczając warto skorzystać z programu pana Marcina gdyż bezpośrednio w zeznaniu w danym okienku,
widać kwoty wpisane a odliczone, wiec jest możliwość bardzo szybko dokonać symulacji i przekonać się czy
nasze odliczenie nam daje jakąś korzyść.
podam przykład .
- Dochód do odliczenia ulgi wychodzi od 20 do 30tyś.
- Faktury też mamy w podobnej wysokości. Więc powinniśmy ja wykazać.
- Robimy symulacje z której może wynikać że jakąkolwiek kwotę byśmy nie wpisali ,
to i tak kwota nadpłaty podatku nam się nie zmieni.
Może być i tak że zmieni kilka złotych wiec pomyślimy dobre i te 100 zł więcej.
A tu niestety nie, Jeżeli wpiszemy całą kwotę z faktury nie odejmując dotacji, to
potem doliczając dotacje możemy nic nie zyskać a nawet i stracić.
Lepiej teraz złożyć korektę, Bo jak minie rok podatkowy to większość U.S. życzy sobie
wniosku z uzasadnieniem przyczyny korekty, No i jak to uzasadnimy.
Czytałem wiele ustaw i broszur i nigdzie nie pisze że nie wolno odliczyć mniejszej kwoty niż jest na fakturze.
Pisze o wykazywaniu pełnej kwoty a nie dzieleniu, pisze też o dotacjach jej uwzględnianiu,
czy też nie uwzględnianiu. Wiec jeżeli ja nie dokonuje żadnego
dzielenia to jak może być moje zeznanie nieważne.
Pozdrawiam Tolek.
Re: ulga termomodernizacyjna - wątpliwości
Tak jak piszesz jeśli nie odejmiemy dotacji to przy małych dochodach, późniejsze jej doliczenie spowoduje to, że nie tylko nic nie odzyskamy z ulgi ale nawet później stracimy bo będziemy musieli dotację doliczyć do dochodu. Więc w takiej sytuacji albo nie odliczać ulgi wogóle albo odliczyć pomniejszoną o spodziewaną kwotę dotacji (jeśli wiemy ile mozemy jej uzyskać).
Czytałem na stronie MF, że można pomniejszyć ulgę o ew. dotację,
pod warunkiem, że wpływ na konto w roku za który odliczamy
lub, że wpłynęła do momentu ew. rozliczenia.
Jak US będzie do tego podchodził - nie wiem.
Jeśli ktoś coś więcej to proszę ......
pod warunkiem, że wpływ na konto w roku za który odliczamy
lub, że wpłynęła do momentu ew. rozliczenia.
Jak US będzie do tego podchodził - nie wiem.
Jeśli ktoś coś więcej to proszę ......
Z którego to zapisu ustawy wynika że "musimy!!!" a nie " możemy"w danym roku wykazać odliczenie równe przychodowi?
Ja takiego zapisu nie znalazłem.
Przyklad.
Właścicielka domu ma niska emeryturę i korzysta z ulgi rehabilitacyjnej.Wydala 42 tys na termoizolacje a przychód jej to 22 tys.By wraz z uwzględniona ulga rehabilitacyjną otrzymać pełny zwrot podatku wystarczy że w PIT-O uwzględni 5 tys.Jeśli za dany rok wpisze 22 tys. to:
-po 2 latach wykorzysta preferencje (a ma możliwość 6 lat korzystać)
-przy ew.zwrocie (jak już wyżej napisano) będzie musiała oddać nadwyżkę.
Ja takiego zapisu nie znalazłem.
Przyklad.
Właścicielka domu ma niska emeryturę i korzysta z ulgi rehabilitacyjnej.Wydala 42 tys na termoizolacje a przychód jej to 22 tys.By wraz z uwzględniona ulga rehabilitacyjną otrzymać pełny zwrot podatku wystarczy że w PIT-O uwzględni 5 tys.Jeśli za dany rok wpisze 22 tys. to:
-po 2 latach wykorzysta preferencje (a ma możliwość 6 lat korzystać)
-przy ew.zwrocie (jak już wyżej napisano) będzie musiała oddać nadwyżkę.
Ze strony MF:
...Jak odlicza się ulgę
Odliczenia dokonuje się w zeznaniu za rok podatkowy, w którym poniesiono wydatek.
Kwota odliczenia, która nie znalazła pokrycia w dochodzie (przychodzie) podatnika za rok podatkowy, podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek....
Jasno wynika z tego, że wydatek poniesiony w danym roku podatkowym rozliczamy w rozliczeniu za dany rok. Dopiero jak braknie nam dochodu do odliczenia całej ulgi możemy nadwyżkę odliczyć w następnych latach.
...Jak odlicza się ulgę
Odliczenia dokonuje się w zeznaniu za rok podatkowy, w którym poniesiono wydatek.
Kwota odliczenia, która nie znalazła pokrycia w dochodzie (przychodzie) podatnika za rok podatkowy, podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek....
Jasno wynika z tego, że wydatek poniesiony w danym roku podatkowym rozliczamy w rozliczeniu za dany rok. Dopiero jak braknie nam dochodu do odliczenia całej ulgi możemy nadwyżkę odliczyć w następnych latach.
Wla.gle
A kto mi zabroni odliczyć o kwotę 5000 (w sytuacji gdy jeszcze nie otrzymałem dotacji) mniej niż miałem na fakturach?
Nie mogę odliczyć więcej ale mniej lub wcale - mogę.
Tak by to wyglądało że w sytuacji gdy podatnik nie odliczył ulgi w bo i tak nic by nie odzyskał to po otrzymaniu dotacji musiałby doliczyć? Na mój rozum jeśli odliczę o 5000 mniej a otrzymam później 5000 dotacji to jasne jest, że kwoty dotacji nie odliczyłem.
Ale nie wiem czy w US-ach kierują się rozumem.
A kto mi zabroni odliczyć o kwotę 5000 (w sytuacji gdy jeszcze nie otrzymałem dotacji) mniej niż miałem na fakturach?
Nie mogę odliczyć więcej ale mniej lub wcale - mogę.
Tak by to wyglądało że w sytuacji gdy podatnik nie odliczył ulgi w bo i tak nic by nie odzyskał to po otrzymaniu dotacji musiałby doliczyć? Na mój rozum jeśli odliczę o 5000 mniej a otrzymam później 5000 dotacji to jasne jest, że kwoty dotacji nie odliczyłem.
Ale nie wiem czy w US-ach kierują się rozumem.
Fragment art. ze strony portalu ksiegowo-podatkowego...
…...zaproponowany sposób rozliczenia poniesionych w 2019 r. wydatków na zakup pieca, polegający na podziale zapłaconej kwoty i odliczeniu części wydatku w zeznaniu za 2019 r., a pozostałej części w zeznaniu za rok 2020, stanowi działanie, które nie ma podstaw prawnych. Skoro bowiem dochód wykazany przez podatnika w zeznaniu za 2019 r. przekracza wysokość wydatków związanych z realizowanym przedsięwzięciem termomodernizacyjnym, to ma on możliwość odliczenia całej kwoty wydatków. Może on oczywiście nie skorzystać z tego uprawnienia i odliczyć tylko określoną część wydatku, nie zyska jednak przez to prawa do odliczenia pozostałej kwoty w kolejnych latach podatkowych. W tej sytuacji nie zachodzą bowiem przesłanki do zastosowania rozwiązania przewidzianego w art. 26h ust. 7 updof. Zatem choć podatnik ma prawo decydować, w jakim zakresie skorzysta z ulgi termomodernizacyjnej, to nie może swoim działaniem modyfikować określonych ustawowo zasad jej rozliczania.
ze strony :
https://www.gofin.pl/pit/17,1,371,25581 ... jnych.html
Proszę o dalsze komentarze .....
…...zaproponowany sposób rozliczenia poniesionych w 2019 r. wydatków na zakup pieca, polegający na podziale zapłaconej kwoty i odliczeniu części wydatku w zeznaniu za 2019 r., a pozostałej części w zeznaniu za rok 2020, stanowi działanie, które nie ma podstaw prawnych. Skoro bowiem dochód wykazany przez podatnika w zeznaniu za 2019 r. przekracza wysokość wydatków związanych z realizowanym przedsięwzięciem termomodernizacyjnym, to ma on możliwość odliczenia całej kwoty wydatków. Może on oczywiście nie skorzystać z tego uprawnienia i odliczyć tylko określoną część wydatku, nie zyska jednak przez to prawa do odliczenia pozostałej kwoty w kolejnych latach podatkowych. W tej sytuacji nie zachodzą bowiem przesłanki do zastosowania rozwiązania przewidzianego w art. 26h ust. 7 updof. Zatem choć podatnik ma prawo decydować, w jakim zakresie skorzysta z ulgi termomodernizacyjnej, to nie może swoim działaniem modyfikować określonych ustawowo zasad jej rozliczania.
ze strony :
https://www.gofin.pl/pit/17,1,371,25581 ... jnych.html
Proszę o dalsze komentarze .....
I dokładnie się z tym zgadzam.
Chodziło mi o to, że odliczam kwotę o 5 000 mniejszą od faktury i kończę ulgę. Tzn. nie odliczam pozostałej części w następnym roku ale też nie doliczam dofinansowania ponieważ go nie odliczyłem (wcześniej odliczyłem o 5 000 mniej więc kwota dofinansowania nie jest ujęta w rozliczeniu).
Chodziło mi o to, że odliczam kwotę o 5 000 mniejszą od faktury i kończę ulgę. Tzn. nie odliczam pozostałej części w następnym roku ale też nie doliczam dofinansowania ponieważ go nie odliczyłem (wcześniej odliczyłem o 5 000 mniej więc kwota dofinansowania nie jest ujęta w rozliczeniu).
-
wla.gle pisze:
> Czytałem na stronie MF, że można pomniejszyć ulgę o ew. dotację,
> pod warunkiem, że wpływ na konto w roku za który odliczamy
> lub, że wpłynęła do momentu ew. rozliczenia.
> Jak US będzie do tego podchodził - nie wiem.
Wla.gla a gdzie wyczytałeś że do momentu ew.rozliczenia?
Szukam tej wiadomości na necie i nie mogę znaleźć, a na KIP podobno tak samo mówią.
> Czytałem na stronie MF, że można pomniejszyć ulgę o ew. dotację,
> pod warunkiem, że wpływ na konto w roku za który odliczamy
> lub, że wpłynęła do momentu ew. rozliczenia.
> Jak US będzie do tego podchodził - nie wiem.
Wla.gla a gdzie wyczytałeś że do momentu ew.rozliczenia?
Szukam tej wiadomości na necie i nie mogę znaleźć, a na KIP podobno tak samo mówią.
Nie pamiętam gdzie (nie mogę teraz znaleźć) ale przytaczałem tą informację, że jeśli otrzymało się dotację przed złożeniem rozliczenia to można ją uwzględnić w rozliczeniu (pomniejszyć ulgę).