Problem z rozliczeniem Niemieckim podatek odprowadzony w Niemczech składka społeczna i zdrowotna Polska

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
czarnamamba

Problem z rozliczeniem Niemieckim podatek odprowadzony w Niemczech składka społeczna i zdrowotna Polska

Post autor: czarnamamba »

Spotkał się już ktoś z rozliczeniem gdzie osoba wyjechała do pracy do Niemiec z polskiego biura i teraz otrzymała Niemiecki dokument z rocznym podsumowaniem dochodu a ze strony polskiej firmy zaświadczenie o dochodzie zwolnionym z podatku w Polsce ,ale z odprowadzonymi składkami społecznymi i zdrowotnymi w Polsce...Jak się za to zabrać? Wprowadziłam dochód Niemiecki do załącznika ZG ,ale potem znajoma doniosła Mi owe zaświadczenie które dostał pocztą i mam problem..Nie wiem czy ma być załącznik ZG czy wpisany nieopodatkowany dochód ze składkami jako dochód Polski?

wla.gle

Re: Problem z rozliczeniem Niemieckim podatek odprowadzony w Niemczech składka społeczna i zdrowotna Polska

Post autor: wla.gle »

czarnamamba »
Nie wiem czy ma być załącznik ZG czy wpisany nieopodatkowany dochód ze składkami jako dochód Polski?

wpisz do ZG - masz policzony dochód z DE /można sprawdzić czy prawidłowo/,
porównaj swoje wyliczenia w ich zaświadczeniem.

krzysiek.k120

Re: Problem z rozliczeniem Niemieckim podatek odprowadzony w Niemczech składka społeczna i zdrowotna Polska

Post autor: krzysiek.k120 »

Mam taką osobę od kilku lat , zawsze wpisywałem dochód do Zg ( dochód z zagranicy ) i pit-36
Pozdrawiam

wla.gle

Dzięki za potwierdzenie..

Ahoj !

ula12589

Post autor: ula12589 »

No dobra chłopaki A co że składkami społecznymi i zdrowotnymi odprowadzonymi w Polsce

snykwa

Post autor: snykwa »

Jeśli nie ma innych dochodów to nie będie od czego ich odliczyć.

czarnamamba

A no właśnie są dochody w Polsce i Holandii jeszcze oprócz tych z Niemiec

wla.gle

Rozliczenie będzie na PIT-36, PIT/ZG 2x , PIT/O.
Składki można odliczyć od dochodów opodatkowanych....

krzysiek.k120

Post autor: krzysiek.k120 »

Była kiedyś dyskusja czy można odliczać składki społecznie i zdrowotne ( odprowadzone do polskiego zus ) od dochodów zwolnionych z opodatkowania ( wpisanych w poz.32 pit-11 ) w rozliczeniu z innymi dochodami i pamiętam, że były nawet interpretacje podatkowe które to potwierdzały ( teraz Ci tego nie znajdę )
Mam tez pit tej osoby coma dochody z zagranicy ( Niemiec ) i składkę społeczną ma w poz.69 pit11 i tam wyraźnie pisze , że podlegające odliczeniu, podobnie zdrowotne z poz. 72
Masz prawo odliczyć te składki z innych dochodów opodatkowanych !!!!!
Pozdrawiam

czarnamamba

No właśnie problem jest taki ,że ta firma nie wydała Pit11 bo twierdzą, że nie muszą tylko zaświadczenie ba kartce papieru nie wiem jak te składki są odprowadzone

Zablokowany