Dzień dobry,
moja córka jest pełnoletnia i niepełnosprawna - pobiera z tego tytułu rentę z ZUS. Poza tym uczy się i mieszka z nami.
1. Dostała PIT 11A. Czy to oznacza, że musi wypełniać rozliczenie podatkowe za 2020 r?
2. Czy my jako rodzice możemy skorzystać z ulgi na dziecko w tym przypadku? Rozliczamy się z małżonkiem wspólnie.
3. Czy w tej sytuacji możliwe jest odliczenie wydatków związanych z użytkowaniem samochodu osobowego (wydatki na cele rehabilitacyjne oraz wydatki związane z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych)?
Z góry dziękuję za rozjaśnienie sytuacji.
Agnieszka
renta -niepełnosprawność
Re: renta -niepełnosprawność
Jeżeli córka pobiera rentę socjalną....
1 . nie musi, ale jeśli ma jakieś odliczenia to tak - może się rozliczyć.
2. tak - pod warunkiem, że wspólne dochody < 112000,00 zł.
3. możecie odliczyć ulgę na samochód oraz inne ulgi
1 . nie musi, ale jeśli ma jakieś odliczenia to tak - może się rozliczyć.
2. tak - pod warunkiem, że wspólne dochody < 112000,00 zł.
3. możecie odliczyć ulgę na samochód oraz inne ulgi
Dziękuję.
Nie sprecyzowałam chyba punktu 2- mamy w sumie 3 dzieci (2 niepełnoletnich i 1 niepełnosprawną pełnoletnią córkę). W sumie nasze dochody przekroczyły 112.000 zł. Czy zatem też nie możemy skorzystać z ulgi na 3 dzieci?
A córki dochód (przychód)z tytuły renty socjalnej za 2020 r. był 18700 zł.
Nie sprecyzowałam chyba punktu 2- mamy w sumie 3 dzieci (2 niepełnoletnich i 1 niepełnosprawną pełnoletnią córkę). W sumie nasze dochody przekroczyły 112.000 zł. Czy zatem też nie możemy skorzystać z ulgi na 3 dzieci?
A córki dochód (przychód)z tytuły renty socjalnej za 2020 r. był 18700 zł.
Limit dochodów jest tylko przy jednym dziecku. Przy dwoje lub więcej nie ma limitu.
aga_76 ____> A córki dochód (przychód)z tytuły renty socjalnej za 2020 r. był 18700 zł.
moja córka tez ma rentę socjalną. Myślałam ,ze wszyscy maja tak samo, bo u nas jest tak:
przychód____ 15.400,00
zdrowotne ____1.193,50zł
zaliczka poz. 47 ____899zł
moja córka tez ma rentę socjalną. Myślałam ,ze wszyscy maja tak samo, bo u nas jest tak:
przychód____ 15.400,00
zdrowotne ____1.193,50zł
zaliczka poz. 47 ____899zł
danula: córka chyba miała jakieś wyrównanie za 2019 rok. Bo decyzja przyszła w lutym 2020 z datą od października 2019 r. Pierwsza renta zatem była większa (wypłacona w lutym 2020), stąd ta różnica chyba.