PIT 11 -błędne pozycje w PIT
PIT 11 -błędne pozycje w PIT
Witam, w 2020 roku korzystałam z ulgi dla młodych, pracowałam na umowę zlecenie, mam 22 lata. Kilka dni temu zauważyłam pewne nieprawidłowości w PIT 11. Pracodawca wpisał moje przychody w części E, wiersz 6, pozycje 55 oraz 57, jednak w części G mam pusto. Część G mówi nam o przychodach zwolnionych od podatku i to właśnie tu powinnam mieć wpisane te przychody. (pozycja 86 i 88) Dodam, że nie przekroczyłam limitu zwolnienia od podatku. Dzwoniłam do kadr jednak Pani stwierdziła, że nie jest potrzebna korekta... bo według niej faktycznie jest pomyłka, ale ona nie wie dlaczego i tak by to zostawiła. Dopiero w przypadku gdy US się do mnie przyczepi to ona wystawi mi korektę PIT. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Czy faktycznie nie jest potrzebna korekta?
Re: PIT 11 -błędne pozycje w PIT
Wg mnie US "się przyczepi"...
Bo w tym wierszu jest odnośnik "15", który wyraźnie mówi
...wykazujemy dochody od których był odprowadzany podatek itd .....
Kwoty z tego wiersza wprowadzamy do PIT-37 w poz. 50 , a nie poz. 38 jak dochody zwolnione
wykazane w poz. 86, 88 .
Jeśli możesz sprawdź swoje rozliczenie na Twój e PIT...
Jeśli rozliczenia będzie na 0,00 - odpuścił bym...
Bo w tym wierszu jest odnośnik "15", który wyraźnie mówi
...wykazujemy dochody od których był odprowadzany podatek itd .....
Kwoty z tego wiersza wprowadzamy do PIT-37 w poz. 50 , a nie poz. 38 jak dochody zwolnione
wykazane w poz. 86, 88 .
Jeśli możesz sprawdź swoje rozliczenie na Twój e PIT...
Jeśli rozliczenia będzie na 0,00 - odpuścił bym...
Re: PIT 11 -błędne pozycje w PIT
Dziękuję wla.gle za odpowiedź. Pani z kadr gdy jej mówiłam o odnośniku 15, stwierdziła, że tam nic takiego nie pisze... mimo, że jej to przeczytałam.
Sprawdziłam w Twój e-pit i widnieje taka informacja- "Aktualnie w systemie są dostępne informacje od pracodawców, z których wynika, że twój dochód jest zwolniony z opodatkowania (tzw. ulga dla młodych). Jeśli uzyskałeś w 2020 r. inne przychody, które powinieneś wykazać w zeznaniu podatkowym lub chcesz rozliczyć się wspólnie z małżonkiem – złóż zeznanie na właściwym formularzu."
Czyli rozumiem, że mimo tych błędów z pozycjami w US widnieje wszystko okej, a korekta faktycznie nie jest potrzebna?
Sprawdziłam w Twój e-pit i widnieje taka informacja- "Aktualnie w systemie są dostępne informacje od pracodawców, z których wynika, że twój dochód jest zwolniony z opodatkowania (tzw. ulga dla młodych). Jeśli uzyskałeś w 2020 r. inne przychody, które powinieneś wykazać w zeznaniu podatkowym lub chcesz rozliczyć się wspólnie z małżonkiem – złóż zeznanie na właściwym formularzu."
Czyli rozumiem, że mimo tych błędów z pozycjami w US widnieje wszystko okej, a korekta faktycznie nie jest potrzebna?