Zamienione dane

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
vi-grz

Zamienione dane

Post autor: vi-grz »

Witam.
W 2019 roku robiłam wspólne rozliczenie małżonków, gdzie podatnikiem była żona (dostałam tylko jej PIT11 z 2018 -nie mieli kopii PIT37, więc miałam tylko jej przychód do wysyłki).W tym roku skopiowałam ich dane z zeszłego i odruchowo jako pierwszy wpisałam dochód męża. I tak wysłałam. Zorientowałam się podczas drukowania. Było już późno i bezmyślnie zrobiłam korektę ( bo mi się nie chciało wpisywać od nowa kwot)w ten sposób, że zamieniłam dane, czyli podatnikiem jest mąż a małżonkiem żona. I teraz myślę, że chyba tak nie powinno być. Czyli w skrócie- pozycje przychodów, kosztów, składek i kwota zwrotu pozostały bez zmian, tylko w zeznaniu pierwsza jest żona, potem mąż, a w korekcie pierwszy jest mąż, potem żona.
System przyjął.
Jednym słowem:
PIT 37 wspólne zeznanie:
podatnik - X
małżonek - Y
korekta zeznania
podatnik- Y
małżonek - X
Mam dzwonić do urzędu i odkręcać?
Ktoś kiedyś namieszał, jak ja?
Pozdrawiam
Violetta

wla.gle

Re: Zamienione dane

Post autor: wla.gle »

Jeżeli na korekcie są poprawne dane - jest OK.

vi-grz

Dziękuję za potwierdzenie. Dodzwoniłam się do urzędu i Panie powiedziały, że nie mam nic poprawiać. Prawie 30 lat rozliczam pity, a tu zrobiłam manewr jak gimnazjalistka... Siedmiu moich znajomych już dostało zwroty ( małe miasto), tylko oni nie... stąd moje nerwy. Wiem, jest 45 dni, ale inni już mają i mi zwyczajnie głupio...
Dziękuję.

wla.gle

Jeśli Cię upoważnią - podglądnij na MF Twój ePIT czy jest widoczna korekta....

vi-grz

PIT 37 poprawnie złożony i korekta poprawnie złożona. "Już zajmujemy się zwrotem Twojej nadpłaty". Od 11.02, ale wiem, że termin "urzędowy" liczy się od 15 lutego. Już jestem spokojna i nic nie poprawiam.

wla.gle

Ja złożyłem pit 16-02-2021 r i już mam zwrot, ale to różnie bywa....

Zablokowany