Nie podoba mi sie nowa wersja programu, dlaczego ta zmiana???

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
snykwa

Re: Nie podoba mi sie nowa wersja programu, dlaczego ta zmiana???

Post autor: snykwa »

Tak dla informacji ja mam W7 64 bitowy.

M.K.

Post autor: M.K. »

Dziękuje za pozytywne głosy :)

PS. To i owo da się jeszcze dopracować i uzupełnić.

fenster

Post autor: fenster »

To jeśli jeszcze się da coś poprawić to było by dobrze by udało się zrobić automatyczny zapis do folderu wymiany ( bo jak padnie dysk,albo komputer to strach się bać jak zniknie to wszystko w otchłań a trochę kłopotliwe jest pojedyncze zapisywanie do folderu wymiany) oraz możliwość odpalenia z folderu Windowsa bezpośrednio pliku z zeznaniem (to na prawdę ułatwia i przyspiesza prace).
Z drobiazgów to np jest problem przy zamianie wspólnego rozliczenia na osobne rozliczenie małżonków (jeśli tak jest korzystniej) a są do odliczenia np.dzieci.Z automatu PIT-0 posiada dane obojga małżonków i nie da się tego zmienić a nie zawsze możliwość odliczenia mają oboje.
Wyszukiwarka zeznań zaciągniętych z poprzedniego roku z PITY2019NG nie zawsze znajduje pliki zeznań z polskimi znakami (np.nazwisko KUŚ )pomimo ze taki pit jest zaimportowany.
i jeszcze jedno bardzo ważne pytanie co do kwestii licencji.Licencja jest roczna więc czy przy braku chęci wykupu na kolejny rok baza plików bedzie dalej dostępna bez problemu do korekt i edycji a zablokowana zostanie możliwość robienia zeznań za 2021 rok czy dostęp do programu zostanie ograniczony w taki sposób by nastąpiło wykupienie kolejnej licencji ?

M.K.

Jeśli chodzi tylko o bezpieczeństwo i archiwizację to automatyczne zapisywanie plików działała już w zeszłym roku.
Każdy formularz jest zrzucany jako plik do katalogu.

Niezależnie od tego proponuję plik bazy archiwować na dysk zewnętrzny.
Ja mam 3 dyski zewnętrzne. Dysk z moimi danymi jako plik 200GB zrzucam na dyski zewnętrzne usb (rotacyjnie). Kopiowanie trwa max 30 min.
Przy bazie danych 200MB no niech trwa minutę...
Załączniki
archsqlite.png

agatka58

Post autor: agatka58 »

My tak mamy, że jak coś nowego to ciężko nas przekonać. Drugi rok robię PITY w Asystencie i jestem zadowolona. U mnie w WIN7 -64 wszystko hula. Był przez moment problem z pobraniem aktualizacji, ale w tej chwili jest ok. Wydruki ok. pdf - ok. Wyłączenie tła super.Wszystko kopiuję na usb. Dzięki za darmowy i dobry program. Przez tyle lat z Wami nigdy nie było błędu w rozliczeniach z winy programu. Pozdrawiam.

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Cyt: M.K. "A co do stopki - jest IPS ? Zobaczę w wolnej chwili ;)"

Nie ma też stopki IPS tylko sam zwrot "Drukowane programem Fundacji Nasza Szkoła - Siedlce KRS 0000147428" i tyle :)

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Cyt: snykwa "Tak dla informacji ja mam W7 64 bitowy."

Może rzeczywiście problemy są na 32 bitowym, bo ja właśnie na takim pracuje. Windows 10 Home Edition 32-bit ( wersja 20H2 kompilacja systemu operacyjnego : 19042.804 ), aktualizacje wszystkie pobrane, sterowniki drukarki aktualne.

Aktualizacja 03-04-2021

Dzisiaj wyczyściłem dodatkowo CClenerem rejestry na w/w ... ale niestety nic. Próbowałem zmieniać we Właściwościach zgodność z Windows 7, Windows XP, też niestety nic, Uruchom jako Administrator, bez tego nic.

Wydrukowanie PIT-36 jest wręcz niemożliwe , przy 2 stronie błąd drukowania (nie pomaga ani zmiana czcionki na niebieską, ani na czarną, nie pomaga też zaznaczenie 1,2 strony tylko nic).

Przy drukowaniu do PDF (przy niebieskiej czcionce) , plik się tworzy ale tylko na 2 pierwsze strony reszta to tabula rasa "białe kartki". Przy czarnej z resztą jest tak samo 2 pierwsze strony reszta puste.

M.K.

Zamieściłem nową wersję. Robiłem zmiany w wydruku.
Proszę sprawdzić.
Jeśli nie będzie poprawy to mam jeszcze jeden pomysł.

WymagajacyUzytkownik

Post autor: WymagajacyUzytkownik »

Nie wysyłałem jeszcze zeznań podatkowych elektronicznie, więc moja opinia bazuje na niepełnym doświadczeniu, ale jedno co na pewno jest niedobre to likwidacja sumatorów. Rozumiem, że dla znacznej części użytkowników to nie jest sprawa krytyczna, ale jak się ma emerturę, dwa (zwłaszcza "groszowe" ;-) ) półetaty, działalność i parę "umów śmieciowych", to w niektórych polach robi się gęsto. I pół biedy samo wpisywanie w wąskich polach, ale potem jak się sprawdza, to już jest duży kłopot - która kwota z którego pitu? W starym programie (PITy) mogłem komentować każdą kwotę...

EDIT: następna strona wątku zawiera odpowiedź na odpowiedź M.K. :-)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2021, o 14:42 przez WymagajacyUzytkownik, łącznie zmieniany 1 raz.

M.K.

Przecież jest sumator.
Załączniki
sumator.png
sumator.png (15.78 KiB) Przejrzano 980 razy

Zablokowany