Witam,
czy ktoś się orientuje jak liczy się różnicę kwoty pozostałej do ulgi na termomodernizację.
Faktura na kwotę 29 499,99zł
Emerytura 30 429,93
Zaliczka 2293
Ub. Zdr. 2358,31
do zwrotu wychodzi cała zaliczka 2293zł
lecz nie wiem jaką kwotę z faktury można jeszcze odliczyć w 2021r?
Termomodernizacja jak obliczyć różnicę ulgi na przyszły rok
Re: Termomodernizacja jak obliczyć różnicę ulgi na przyszły rok
Faktura na kwotę 29 499,99zł
Emerytura 30 429,9
Odliczysz całą kwotę, nie zostaje nic do odliczenia.....:).
Emerytura 30 429,9
Odliczysz całą kwotę, nie zostaje nic do odliczenia.....:).
Wpisując w PIT/O do ulgi na termo kwotę np. 15 000zł też wychodzi do zwrotu cała zaliczka 2293zł
Faktura 29499,99 - 15000,00 = 14 499,99 czyli tej kwoty nie można przenieść do odliczenia na przyszły rok?
Faktura 29499,99 - 15000,00 = 14 499,99 czyli tej kwoty nie można przenieść do odliczenia na przyszły rok?
Ulgę termo...odliczasz do wysokości dochodu....nie można jej dzielić dowolnie.
takie jest moje zdanie ....:).
takie jest moje zdanie ....:).
Potwierdzam, odliczasz do wysokości dochodu. Nie możesz sobie dowolnie dzielić i przenosić na następne lata. Niestety jest to ulga dla dobrze zarabiających, którzy odprowadzają duży podatek.
Czy ulgę należy rozpocząć w rozliczeniu za rok, w którym poniesiono dany wydatek ?
Odliczenia ulgi termomodernizacyjnej dokonuje się w roku, w którym poniesiono ten wydatek. Kwota odliczenia, która nie znalazła pokrycia w dochodzie (przychodzie) podatnika za rok podatkowy, podlega odliczeniu w kolejnych latach, nie dłużej jednak niż przez 6 lat, licząc od końca roku podatkowego, w którym poniesiono pierwszy wydatek.