Praca w holandii a rozliczenie

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
karolina0396

Praca w holandii a rozliczenie

Post autor: karolina0396 »

Dzień dobry,
Pracowałam w Holandii otrzymałam jarograf i pit-11 z banku, bo pobierałam zasiłek chorobowy zagranicą. Czytałam informacje odnośnie rozliczenia PIT-zg, ale mam wątpliwości. Czy jeśli nie uzyskałam poza tym zadnych dochodów w PL to czy muszę się rozliczać z US, zeby dostać zwrot z Holandii? i czy ten zasiłek to mój przychód w Polsce?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc, pozdrawiam

wla.gle

Re: Praca w holandii a rozliczenie

Post autor: wla.gle »

1. Niezależnie czy będziesz się starać o zwrot podatku z NL czy nie - jest obowiązek rozliczenia się w PL .
2. Na podstawie tego rozliczenia możesz dopiero uzyskać ZAŚWIADCZENIE O DOCHODACH UE/WE dla Belastingdienst .
3. Rozliczasz przychód z NL i zasiłek chorobowy.
4. Od dochodów ze stosunku pracy jest możliwa do odliczenia ulga abolicyjna, od zasiłku nie.

Ahoj !

karolina0396

Dziękuję za odpowiedź:) a ten zasilek wykazuje jako przychód z zagranicy tylko w innej pozycji? Diety odejmuje tylko od rzeczywiście poniesionego przychodu?

wla.gle

Post autor: wla.gle »

karolina0396 »

...a ten zasilek wykazuje jako przychód z zagranicy tylko w innej pozycji? - tak wiersz Inne źródła w ZG.

Diety odejmuje tylko od rzeczywiście poniesionego przychodu? - tak, od uzyskanego przychodu ze stosunku pracy.

karolina0396

Dziękuję za pomoc :) Pozdrawiam

Zablokowany