PIT 37 Polska + Anglia

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
MariaMaja_41

Re: PIT 37 Polska + Anglia

Post autor: MariaMaja_41 »

Dziękuję bardzo:)Też robiłam w programie e-pit. To jestem w kropce, która ulga abolicyjna jest poprawna. Nie sprawdzałam w tym programie. Poprawię przychody żony (bez kosztów).

snykwa

Post autor: snykwa »

Wynik obydwa programy dają ten sam. E-pit rozdziela ulgę na męża żonę a Asystent sumuje te kwoty w poz. męża. Sam nie wiem. Może jak wla.gle się pojawi to coś dorzuci.

MariaMaja_41

Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam:)

MariaMaja_41

Jeszcze dopytam. Nie ma przeciwskazań by jednocześnie korzystać z ulgi dla młodych i ulgi abolicyjnej?

marrchic

Post autor: marrchic »

Dopytam się jeszcze czy na pewno dobrze rozumiem przepis.

Wysokość mojego podatku w Anglii byla obliczana przed odjeciem od dochodu ubezpieczenia NI contributions.
Czyli kwota ubezpieczenia nie byla odejmowana od Przychodu.

Rozumiem ze w zwiazku z Tym moge wpisac wysokosc tego zaplaconego ubezpieczenia do PIT 36 (odjac od dochodow)

Dobrze rozumuje?

marceli_tar

Post autor: marceli_tar »

Podepnę się pod temat.

1) Mąż pracuje w Wielkiej Brytanii ; 365 dni w roku (przyjeżdża na max łącznie 1-2 miesiące do PL)
2) Żona z dziećmi siedzą w PL
3) Mąż ma dochody w WB z Umowy o pracę oraz ma dochody w PL z działalności gospodarczej (ma udziały w spółce cywilnej).

Rozumiem że musi się rozliczyć w PL , metodą proporcjonalnego odliczenia bez ulgi abolicyjnej ? ( w ciul mu dopłaty wyjdzie bo w WB wysokie kwoty wolne od podatku są).
Nie ma znaczenia że prawie cały rok przebywa w WB ?
A i drukować później ten plik PDF trzeba opcją "drukuj jako obraz" - nie wiem czemu ale wtedy drukuje okej.

Zablokowany