Rozbieżność między PITIPS a TwójePit w zakresie dodatkowego zwrotu
Rozbieżność między PITIPS a TwójePit w zakresie dodatkowego zwrotu
Od czasu do czasu zaglądam od klienta na "Twój e-PIT".
Zajrzeć czy dał mi wszystkie pity i porównać jak urząd skarbowy mu rozliczył.
I dziś zauważyłem różnicę.
Prosty PIT-37 i PIT-O (ulga na 3 dzieci)
Rozliczenie indywidualne.
Zabrakło podatku na pełne odliczenie nawet nie ulgi na dziecko - ale nawet by odliczyć potrącone składki zdrowotne.
Suma składek społecznych w PIT-11 wyniosła: 2055,87 zł
Suma składek zdrowotnych z PIT-11 wyniosła: 972,39 zł
W PIT-37 odliczono zdrowotne tylko 889,28 (pole 116) - bo tyle starczyło podatku
Do tego momentu - a właściwie do pola 124 - obie wersje są zgodne.
Pole 125:
Wg PITy IPS jest kwota: 2055,87 + 972,39 = 3028,26
Wg Twój e-PIT jest tam kwota: 2945,15 czyli suma 2055,87 i 889,28 (zdrowotne odliczone w PIT, a nie ich suma z PIT-11)
Różnica: 83,11 (więcej w PITy IPS)
A to oznacza, że wg PITY IPS podatnik dostanie większy zwrot o te 83,11 niż wg wyliczeń Twój e-PIT... i teraz by nie było to powodem wzywań do korekty i późniejszych zawyżonych zwrotów.
Hmmmm... wg mnie Twój e-PIT liczy źle.
Dodam, że sprawdziłem w dowodach źródłowych na Twój e-PIT i PIT-11 były identyczne jak te wręczone mi do rozliczenia.
Chyba, że się jakoś przepisy zmieniły? I to PITy IPS się mylą?
PS. Na maila wyślę Wam dane źródłowe.
Zajrzeć czy dał mi wszystkie pity i porównać jak urząd skarbowy mu rozliczył.
I dziś zauważyłem różnicę.
Prosty PIT-37 i PIT-O (ulga na 3 dzieci)
Rozliczenie indywidualne.
Zabrakło podatku na pełne odliczenie nawet nie ulgi na dziecko - ale nawet by odliczyć potrącone składki zdrowotne.
Suma składek społecznych w PIT-11 wyniosła: 2055,87 zł
Suma składek zdrowotnych z PIT-11 wyniosła: 972,39 zł
W PIT-37 odliczono zdrowotne tylko 889,28 (pole 116) - bo tyle starczyło podatku
Do tego momentu - a właściwie do pola 124 - obie wersje są zgodne.
Pole 125:
Wg PITy IPS jest kwota: 2055,87 + 972,39 = 3028,26
Wg Twój e-PIT jest tam kwota: 2945,15 czyli suma 2055,87 i 889,28 (zdrowotne odliczone w PIT, a nie ich suma z PIT-11)
Różnica: 83,11 (więcej w PITy IPS)
A to oznacza, że wg PITY IPS podatnik dostanie większy zwrot o te 83,11 niż wg wyliczeń Twój e-PIT... i teraz by nie było to powodem wzywań do korekty i późniejszych zawyżonych zwrotów.
Hmmmm... wg mnie Twój e-PIT liczy źle.
Dodam, że sprawdziłem w dowodach źródłowych na Twój e-PIT i PIT-11 były identyczne jak te wręczone mi do rozliczenia.
Chyba, że się jakoś przepisy zmieniły? I to PITy IPS się mylą?
PS. Na maila wyślę Wam dane źródłowe.
Re: Rozbieżność między PITIPS a TwójePit w zakresie dodatkowego zwrotu
Pity IPS liczą dobrze.
W Twój e-pit musisz sam wpisać sumę kwot z PIT-11 w zakładce dodatkowy zwrot na dziecko.
W Twój e-pit musisz sam wpisać sumę kwot z PIT-11 w zakładce dodatkowy zwrot na dziecko.
Cześć.
Jest taka możliwość - edycji.
Ale... to bez sensu jest ten cały "Twój e-PIT" jak takich prostych rzeczy nie robi.
W takim razie część dodatkowe zwrotu powinna być albo pusta - albo prawidłowo wypełniona.
A tak robi pozory, że jest dobrze wypełniona... takie małe oszustwo.
Uffff... czyli jednak żadnej zmiany przepisów nie przeoczyłem.
Jest taka możliwość - edycji.
Ale... to bez sensu jest ten cały "Twój e-PIT" jak takich prostych rzeczy nie robi.
W takim razie część dodatkowe zwrotu powinna być albo pusta - albo prawidłowo wypełniona.
A tak robi pozory, że jest dobrze wypełniona... takie małe oszustwo.
Uffff... czyli jednak żadnej zmiany przepisów nie przeoczyłem.
Cześć.
To samo masz w e-deklaracjach. Jeśli kwota zdrowotnego została obniżona ze względu na brak podatku to e-deklaracje jako sumę składek wpisuje sumę z PIT np. 37 a nie faktyczną sumę z PIT-11. I nawet jeśli wpiszesz faktyczną sumę kwot ( i dodasz zignoruj) to przyjmie ale po wysłaniu przestawia na sumę kwot z rozliczanego PIT. Tu są dopiero jaja. I tak od lat i nie poprawiają tego.
To samo masz w e-deklaracjach. Jeśli kwota zdrowotnego została obniżona ze względu na brak podatku to e-deklaracje jako sumę składek wpisuje sumę z PIT np. 37 a nie faktyczną sumę z PIT-11. I nawet jeśli wpiszesz faktyczną sumę kwot ( i dodasz zignoruj) to przyjmie ale po wysłaniu przestawia na sumę kwot z rozliczanego PIT. Tu są dopiero jaja. I tak od lat i nie poprawiają tego.
-
"ale... to bez sensu jest ten cały "Twój e-PIT" jak takich prostych rzeczy nie robi."
Może to celowe działanie :)
Może to celowe działanie :)
Nie sądzę że to celowe. Przykładowo kwoty odliczeń na kolejne dzieci potrafi powiększyć na niekorzyść us.
W Twój e-pit chociaż jak wpiszesz to przyjmie, e-deklaracje po wysłaniu lub zapisaniu kwotę w poz. 125 pomniejszają do sumy składek z rozliczenia.
-
Niby super, że US rozlicza, ale żeby robił to dobrze to byłoby fajnie. Na moim rozliczonym przez US picie okazało się, że wpisano błędną kwotę przychodu z 1 pitu. ( W dowodach źródłowych- sprawdziłam są prawidłowe) . Składki społeczne odliczone prawidłowo, a zdrowotne obniżone do wysokości podatku. I tak jak piszecie - w poz.125 wpisane składki z pit 37, a nie 11, więc ulga na dziecko obniżona o ponad 600 zł. A co ciekawe, zwrot już jest na moim koncie, mimo, że tego rozliczenia nie zatwierdziłam. Zrobiłam poprawne rozliczenie i mam pytanie, czy wysłać to jako korekta, czy pierwsze rozliczenie?