Ulga termomodernizacyjna - c.o.
Ulga termomodernizacyjna - c.o.
Zrobiłam centralne ogrzewanie w domu jednorodzinnym, mam fakturę VAT na wykonanie instalacji centralnego ogrzewania, czy mogę ją rozliczyć w uldze termomodernizacyjnej. Faktura jest na kwotę brutto na 27202,00zł to zwrot podatku będzie wynosił 4624,34zł (jeżeli c.o. można odliczyć w uldze) (27202,00 x 17%). Z góry dziękuje za pomoc.
Re: Ulga termomodernizacyjna - c.o.
moim zdaniem nie bardzo:
Jeżeli masz wymieniony piec na nowe źródło ciepła np.piec gazowy.
to wtedy wykonanie nowej instalacji centralnego ogrzewania możesz zaliczyć do ulgi.
ale jezeli masz kopciucha to sama wymiana centralnego może nie zostać uznana.
Dużo pisze wszędzie o uldze ale przeważnie jedno i to samo mało konkretów.
piszą tylko żę trzeba zakończyć ulgę wciągu 3lata a odliczyć można przez 6 lat.
z tego co ja wiem to okres 3lat dotyczy danej inwestycji a nie ulgi.
przykłady.
1. wymieniam piec i całą resztę związaną z odgrzewaniem nawet demontaż starego pieca to jest jedna inwestycja.
2. ocieplam dom i całą resztę związaną z ociepleniem to jest następna inwestycja i tak dalej.
kwota 53 tyś. dotyczy całej ulgi termomodernizacyjnej .
natomiast okres 3 lat zakończenia i odliczenia dotyczy danej inwestycji.
W twoim przypadku żeby odliczyć centralne jak nie masz nowego źródła ciepła spełniające wymagania to odlicz,
ale musisz w tym, czy następnym roku dokonać wymiany pieca.
-nie można nie zakończyć danej inwestycji a odliczać już następną też niedokończoną.
Zwracajcie też uwagę na wykonawców czy są płatnikami VAT albo czy jest dobrze wypisana faktura.
moja znajoma przyniosła mi fakturę bez Vat i nie dość że ją dobrze skasowali to jeszcze jej powiedzieli że
może odliczyć 32 % .
Może ktoś ma inne zdanie:
Pozdrawiam Tolek.
Jeżeli masz wymieniony piec na nowe źródło ciepła np.piec gazowy.
to wtedy wykonanie nowej instalacji centralnego ogrzewania możesz zaliczyć do ulgi.
ale jezeli masz kopciucha to sama wymiana centralnego może nie zostać uznana.
Dużo pisze wszędzie o uldze ale przeważnie jedno i to samo mało konkretów.
piszą tylko żę trzeba zakończyć ulgę wciągu 3lata a odliczyć można przez 6 lat.
z tego co ja wiem to okres 3lat dotyczy danej inwestycji a nie ulgi.
przykłady.
1. wymieniam piec i całą resztę związaną z odgrzewaniem nawet demontaż starego pieca to jest jedna inwestycja.
2. ocieplam dom i całą resztę związaną z ociepleniem to jest następna inwestycja i tak dalej.
kwota 53 tyś. dotyczy całej ulgi termomodernizacyjnej .
natomiast okres 3 lat zakończenia i odliczenia dotyczy danej inwestycji.
W twoim przypadku żeby odliczyć centralne jak nie masz nowego źródła ciepła spełniające wymagania to odlicz,
ale musisz w tym, czy następnym roku dokonać wymiany pieca.
-nie można nie zakończyć danej inwestycji a odliczać już następną też niedokończoną.
Zwracajcie też uwagę na wykonawców czy są płatnikami VAT albo czy jest dobrze wypisana faktura.
moja znajoma przyniosła mi fakturę bez Vat i nie dość że ją dobrze skasowali to jeszcze jej powiedzieli że
może odliczyć 32 % .
Może ktoś ma inne zdanie:
Pozdrawiam Tolek.
To była wymiana całego centralnego ogrzewania i zakupiony piec na pelet
Można skorzystać z ulgi o ile wymieniony piec spełnia wymogi normy Euro 5...
Potwierdzam .
Przytoczę mały wątek odliczenia ulgi sytuacji korzystniejszej gdy jedno z małżonków jest właścicielem a ma niski dochód.
małżeństwo wybudowali dom ale niestety tylko żona była w akcie notarialnym jako właściciel.
Doradzałem mu aby załatwili sobie współwłasność zanim złożą zenanie .
Okazało się że jest to jednak z korzyścią dla nich gdy tylko ona jest właścicielem .
-Mąż dochód ok.80 tyś
-żona dochód ok.20 tyś.
-faktury 2020r 65 tyś. obiecane dofinansowanie 20 tyś
-rozliczenie wspólne gdy by mąż był współwłaścicielem cała ulga zostaje odliczona,
ale niestety ok 6 tyś są w plecy na odliczeniach od podatku.
A tak to żona teraz odliczy tylko 20 tyś , następnym roku może trochę więcej, akurat może otrzymają dofinansowanie
i wykorzystają całą ulgę do odliczenia i wszystkie inne odliczenia od podatku.
pozdrawiam Tolek
Przytoczę mały wątek odliczenia ulgi sytuacji korzystniejszej gdy jedno z małżonków jest właścicielem a ma niski dochód.
małżeństwo wybudowali dom ale niestety tylko żona była w akcie notarialnym jako właściciel.
Doradzałem mu aby załatwili sobie współwłasność zanim złożą zenanie .
Okazało się że jest to jednak z korzyścią dla nich gdy tylko ona jest właścicielem .
-Mąż dochód ok.80 tyś
-żona dochód ok.20 tyś.
-faktury 2020r 65 tyś. obiecane dofinansowanie 20 tyś
-rozliczenie wspólne gdy by mąż był współwłaścicielem cała ulga zostaje odliczona,
ale niestety ok 6 tyś są w plecy na odliczeniach od podatku.
A tak to żona teraz odliczy tylko 20 tyś , następnym roku może trochę więcej, akurat może otrzymają dofinansowanie
i wykorzystają całą ulgę do odliczenia i wszystkie inne odliczenia od podatku.
pozdrawiam Tolek