PIT-8 proszę o pomoc

tenia

PIT-8 proszę o pomoc

Post autor: tenia »

W 2005r. wymieniałam okna i z tego tyt. odliczałam wydatki (istniejąca wówczas ulga remontowa). Natomiast w 2007r. dostałam ze Spółdzielni Mieszkaniowej zwrot no i oczywiście PIT- 8, który wprowadziłam w inne dochody i od tego odprowadziłam za 2007r. podatek. Poczytałam ostatnio, że można obecnie zrobić korektę i ten podatek za 2007r odzyskać. Czy ktoś już tego próbował ??? Może ktoś mi doradzi jak to zrobić, bo Pani w US powiedziała mi, że jeżeli w 2005r. zrobiłam odliczenia za okna to nie mogę już skorzystać z tej korekty, w związku ze zwrotem ze Spółdzielni Mieszkaniowej. Może ktoś ma jakiś jeszcze informacje na ten temat???

Arkady_1

Re: PIT-8 proszę o pomoc

Post autor: Arkady_1 »

tenia

Dzięki Arkady Czytam, czytam, ale niestety nie mogę wyciągnąć jednoznacznego wniosku. I dalej nie wiem, które stanowisko dotyczy mojej sprawy. Czy warto zrobić korektę za 2007r. jak miałam całkowity zwrot faktur za wymianę okien w 2005r. Jak to w końcu zrozumieć - za 2005r. otrzymałam zwrot za fakturę, a za 2007r musiałam zwrócić podatek od tego zwrotu...czyli wychodzę na 0. Czy tak to ma wyglądać ??? Jestem ciekawa czy już ktoś z Was borykał się z podobnym problemem pozdrawiam

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

Hmm... Status mieszkania jaki? Spółdzielcze, czy własnościowe?
Zasadniczo z lektury wynika (upraszczając to wszystko), że jeśli własnościowe, to zwrot doliczasz do dochodu, jeśli nie własnościowe - zwrotu nie doliczasz do dochodu, bo to nie Twoje okna były wymieniane lecz spółdzielni.
Ja akurat miałem sytuację jasną, bo częściowy zwrot dostałem w roku, w którym dokonałem wymiany okien i skorzystałem wówczas z odliczenia tylko tej kwoty którą wyłożyłem z własnej kieszeni.

tenia

mieszkanie było spółdzielcze a teraz za symboliczną 1 zł. wykupione. W tamtym okresie zdecydowanie spółdzielcze. To ty byłeś szczęściarz. Ja mam kłopot, bo wiesz to wszystko jest zagmatwane tzn, te różne interpretacje. A nie lubię tracić czegoś co można odzyskać. Chyba jednak złoże korektę i obstawie się wszystkimi dokumentami a US powinien mi w jakiś sposób odpowiedzieć.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

tenia

Kochani a może ktoś ma jakieś doświadczenie (chodzi o praktykę) z Urzędem Skarbowym w tej sprawie. Chętnie bym skorzystała z podpowiedzi. Pozdrawiam Was gorąco

Zablokowany