Ja też mam dylemat - małżonkowie już 20lat temu otrzymali dom w spadku czy darowiźnie.
W czasie sporządzania aktu notarialnego , zwrócili uwagę aby byli oboje ujęci w akcie notarialnym.
Notariusz im powiedział że będzie to więcej kosztować i po co, jak i tak po dziesięciu latach będą oboje współwłaścicielami.
Od tego czasu stary dom stał się prawie nowym domem za pieniądze podatnika który tak defa kto nie jest współwłaścicielem.
- jak mam to teraz- ugryźć- faktura za fotowoltaike 40 tyś wystawiona na podatnika mimo że w umowie mój prąd są oboje ujęci.
wykonawca twierdzi że zapomnieli jej dopisać bo mąż brał częściowy kredyt na tą inwestycje i dlatego tylko na niego wystawili fakturę.
Powiedzieli żeby odliczać i sie nie przejmować lepiej na żonę że jak by co to oni to załatwią i poprawią bo umowa jest na nich oboje.
Dochody mają oboje z możliwością odliczenia.
Pozdrawiam Tolek.
ulga termomodernizacyjna - sprawa własności
Re: ulga termomodernizacyjna - sprawa własności
Też mam podobny dylemat. W trakcie małżeństwa był zapis domu - tylko na męża ze względu na koszty. Jeżeli jesteśmy 40 lat po ślubie , to chyba też jestem już właścicielką. Unowocześnianie domu szło z pieniędzy obojga i nie mamy separacji. Właśnie chodzi o te ulgi termoizolacyjne. Przepraszam, że podpięłam pod pytanie.