Ulga termoizolacyjna
-
Ulga termoizolacyjna
Czy można skorzystać z ulgi termoizolacyjnej na nowo wybudowany dom . zakup pieca itp. w 2020, dom do użytku oddany w 2020 . Dziękuję za pomoc
Re: Ulga termoizolacyjna
Witam..
Ulga termomodernizacyjna przysługuje co do zasady na budynek jednorodzinny będący w UŻYTKOWANIU.
Jednak nie spotkałem się nigdzie z określeniem długości tego użytkowania.
Jeśli faktura wystawiona jest PO TERMINIE ODBIORU budynku od użytkowania
można chyba odliczać wydatki należne.
Może ktoś się jeszcze wypowie....
Ulga termomodernizacyjna przysługuje co do zasady na budynek jednorodzinny będący w UŻYTKOWANIU.
Jednak nie spotkałem się nigdzie z określeniem długości tego użytkowania.
Jeśli faktura wystawiona jest PO TERMINIE ODBIORU budynku od użytkowania
można chyba odliczać wydatki należne.
Może ktoś się jeszcze wypowie....
Jeżeli wszystkie te wydatki były poniesione przed oddaniem do użytku to ulga nie będzie przysługiwać.
Ponadto, jeżeli chodzi o nowo wybudowany dom, to przecież nie nastąpi tu żadna "modernizacja" czyli ulepszenie, a to jest chyba sensem tej ulgi.
Ponadto, jeżeli chodzi o nowo wybudowany dom, to przecież nie nastąpi tu żadna "modernizacja" czyli ulepszenie, a to jest chyba sensem tej ulgi.
to nie jest ulga termoizolacyja lecz termoMoDERnizacyjna
Zatem, trzeba np. zastąpić stary piec nowym, lub wymienić okna na nowe, położyć izolację cieplną na użytkowanym już budynku.
Zatem, trzeba np. zastąpić stary piec nowym, lub wymienić okna na nowe, położyć izolację cieplną na użytkowanym już budynku.
Zgadzam się z Wami...ale można wymienić np. piec na nowszy typ - nikt nie zabrania.
Np. kupił ktoś piec okazyjnie za parę groszy, a potem go wymienił - jest termomodernizacja > jest.
Np. kupił ktoś piec okazyjnie za parę groszy, a potem go wymienił - jest termomodernizacja > jest.
To chyba zależy jeszcze od tego, czy ta wymiana pieca jest przed czy po oddaniu budynku do użytku.
Ja bym sie bała ryzykować.
Może trzeba wystąpić do US o indywidualna interpretację?
Ja bym sie bała ryzykować.
Może trzeba wystąpić do US o indywidualna interpretację?
A ja mam inny dylemat, na dzień dzisiejszy zrezygnowałem z ulgi, ale może niepotrzebnie.
Chodzi o instalację fotowoltaiki, posiadam dom jednorodzinny, przepisy mówią że może być jeden lokal użytkowy zajmujący nie więcej niż 30 % powierzchni domu.
U mnie są dwa lokale i zajmują one 38,72 % powierzchni, tylko z tym że każdy lokal posiada swój licznik energii i fotowoltaika ich nie dotyczy.
Instalacja PV jest podłączona do trzeciego licznika, który to jest licznikiem domowym.
I teraz mój dylemat, czy ustawodawcy chodziło o to że ten lokal użytkowy, 30 % powierzchni może być gdy jest podłączony pod licznik domowy, a co za tym idzie korzysta z fotowoltaiki.
Bo być może takiego ograniczenia nie ma gdy lokale mają swoje liczniki i nie mają nic wspólnego z fotowoltaiką kwalifikującą się do ulgi.
Jak myślicie, czy można by iść takim tokiem myślenia, czy raczej nie ryzykować?
Chodzi o instalację fotowoltaiki, posiadam dom jednorodzinny, przepisy mówią że może być jeden lokal użytkowy zajmujący nie więcej niż 30 % powierzchni domu.
U mnie są dwa lokale i zajmują one 38,72 % powierzchni, tylko z tym że każdy lokal posiada swój licznik energii i fotowoltaika ich nie dotyczy.
Instalacja PV jest podłączona do trzeciego licznika, który to jest licznikiem domowym.
I teraz mój dylemat, czy ustawodawcy chodziło o to że ten lokal użytkowy, 30 % powierzchni może być gdy jest podłączony pod licznik domowy, a co za tym idzie korzysta z fotowoltaiki.
Bo być może takiego ograniczenia nie ma gdy lokale mają swoje liczniki i nie mają nic wspólnego z fotowoltaiką kwalifikującą się do ulgi.
Jak myślicie, czy można by iść takim tokiem myślenia, czy raczej nie ryzykować?
W ustawie nie ma nic o licznikach - jest natomiast odwołanie do Prawa Budowlanego, które mówi :
art. 3 pkt 2a ustawy - Prawo budowlane ilekroć w ustawie jest mowa o budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku.
Jezeli lokal użytkowy jest większy niz 30% ulga sie nie należy.
art. 3 pkt 2a ustawy - Prawo budowlane ilekroć w ustawie jest mowa o budynku mieszkalnym jednorodzinnym - należy przez to rozumieć budynek wolno stojący albo budynek w zabudowie bliźniaczej, szeregowej lub grupowej, służący zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych, stanowiący konstrukcyjnie samodzielną całość, w którym dopuszcza się wydzielenie nie więcej niż dwóch lokali mieszkalnych albo jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30% powierzchni całkowitej budynku.
Jezeli lokal użytkowy jest większy niz 30% ulga sie nie należy.
-
A jeszcze zapytam czy dobrze rozumiem. Jeśli faktury zostały wystawione po wrześniu 2018 roku to chyba nie mozna skorzystać z odliczenia różnicy podatku VAT, prawda