Zgłoszenie ryczałtu
-
krzysiek.k120
Zgłoszenie ryczałtu
Czy nic się nie zmieniło i nie trzeba zgłosić ryczałtu od najmu okazjonalnego ( do tej pory płacone było ćo kwartał )
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Zgłoszenie ryczałtu
Zasadniczo nic sie nie zmieniło - jest większa kwota limitu przychodów za zeszły rok pozwalająca zastosować ryczałt kwartalny
-
krzysiek.k120
Czyli nic nie zgłaszam tylko do 20 kwietnia płacę pierwszą zaliczkę za 1-szy kwartał
-
krzysiek.k120
Oczywiście jak ruszą szkoły i będzie przychód ( będą wynajmujący )
-
krzysiek.k120
Właśnie jak podejść to zgłoszenia w przypadku gdy najem jest zawieszony od lipca 2020 i nie zanosi się by ruszył w 1-szym kwartale 2021 roku.
(nic nie zgłaszałem po prostu nie płaciłem podatku za ten okres -pozamykane szkoły nie ma lokatorów ), czy będzie można nic nie zgłaszając zapłacić ryczałt za np. za kwiecień i maj w lipcu.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
(nic nie zgłaszałem po prostu nie płaciłem podatku za ten okres -pozamykane szkoły nie ma lokatorów ), czy będzie można nic nie zgłaszając zapłacić ryczałt za np. za kwiecień i maj w lipcu.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
Tak właśnie trzeba zrobić - nic nie zgłaszaj tylko zapłać -czego Ci życzę ;))
-
krzysiek.k120
Dziękuję za odpowiedź , wątpliwości mnie naszły jak w gdzieś w internecie na stronce o wynajmnie przeczytałem " W przypadku ryczałtu rozliczanego kwartalnie termin wyboru ryczałtu na 2021 rok mija 20 kwietnia 2021 roku. Jak już wspomniałem wyżej, jeśli nie dokonamy wyboru zryczałtowanej formy opodatkowania najmu, automatycznie rozliczamy się według skali podatkowej"
Podrawiam
Podrawiam
Ale przecież kontynuujesz ryczałt z zeszłego roku ? Jeżeli się kontynuuje to nie trzeba nic zgłaszać.To że było zawieszenie działalności nie wpływa na nic.
Ale jeżeli nie możesz spokojnie spać to po prostu zrób ponowne zgłoszenie, tego Ci nikt nie zabroni.
Ale jeżeli nie możesz spokojnie spać to po prostu zrób ponowne zgłoszenie, tego Ci nikt nie zabroni.
-
krzysiek.k120
Tak już po prostu mam, że wolę dwa razy się upewnić
Wielkie dzięki za porady i pozdrawiam
Wielkie dzięki za porady i pozdrawiam