honorowy dawca krwi

ewa772

honorowy dawca krwi

Post autor: ewa772 »

Mój małżonek jest honorowym dawcą krwi , mam pytanie ponieważ słyszałam, że można również odliczyć KREW. Czy to prawda jeśli tak to jaka tj. kwota i jakim pitem ( załącznikem) można to odliczyć.

Bartek

Re: honorowy dawca krwi

Post autor: Bartek »

Mając zaświadczenie ze stacji krwiodawstwa można odliczyć 130zł za każdy oddany litr. Załącznik PIT-O poz 13 lub 14 + dane stacji w części D PIT-O

Sławek

Post autor: Sławek »

Bartek napisał(a) :
> Mając zaświadczenie ze stacji krwiodawstwa można odliczyć 130zł za każdy
> oddany litr. Załącznik PIT-O poz 13 lub 14 + dane stacji w części D PIT-O

A jak ktoś oddaje krew pełną co 3 miesiące niecałe pół litra to jaką kwote może odliczyć?

Bartek

Post autor: Bartek »

Sławek napisał(a) :
> Bartek napisał(a) :
> > Mając zaświadczenie ze stacji krwiodawstwa można odliczyć 130zł za każdy
> > oddany litr. Załącznik PIT-O poz 13 lub 14 + dane stacji w części D PIT-O
>
> A jak ktoś oddaje krew pełną co 3 miesiące niecałe pół litra to jaką kwote może
> odliczyć?

Hmm czytając to http://www.pit.pl/darowizny-krew/index.php znajdujemy cośtakiego jak :

"Aby dokonać odliczenia honorowy krwiodawca (wpisany do rejestru) powinien posiadać dokument (zaświadczenie, poświadczenie itp.), z którego wynika wartość tej darowizny (zatem nie poświadczenie ilości krwi, ale ilości nie pobranego ekwiwalentu), przy czym w dokumencie tym nie uwzględnia się wartości krwi, za którą dawca otrzymał ekwiwalent pieniężny. Oprócz tego dokumentu honorowy krwiodawca powinien posiadać oświadczenie obdarowanego (publicznej służby krwi) o przyjęciu darowizny. W praktyce oznacza to, że oprócz poświadczenia krwiodawca powinien posiadać oświadczenie o przyjęciu darowizny, złożone przez osoby uprawnione zgodnie z odrębnymi przepisami do reprezentowania jednostki organizacyjnej publicznej służby krwi (stacji krwiodawstwa) w zakresie zawierania umów darowizny. Albo więc rejestratorka będzie posiadać stosowne odrębnie przyznane jej przez kierownika jednostki upoważnienie, albo też oświadczenie każdorazowo podpisze kierownik jednostki."

więc wynika z tego,że na papierze od stacji powinna już być nawet kwota jaką można odliczyć..

Zablokowany