Jak importować z pit ips

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
dudek78

Jak importować z pit ips

Post autor: dudek78 »

Jak w temacie jak importować dane z programu Pity Ips do Pit 2020 oraz trudno pobrać pity 2020 asystent

M.K.

Re: Jak importować z pit ips

Post autor: M.K. »

Czy chodzi o szybkość pobierania? Z której strony był pobierany?
Załączniki
Schowek01.png

M.K.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chodzi o import z pity 2019 ips? A może z PITy IPS?

M.K.

Jeśli ma być przeniesione zeznanie za 2020 rok z PITy IPS do PITy 2020 Asystent to wystarczy eksportować z PITy IPS do pliku rozszerzeniem PITy2020FNS, np pit37.PITy2020FNS i potem wczytać w "asystencie"

markus

Post autor: markus »

M.K. pisze:
> Jeśli ma być przeniesione zeznanie za 2020 rok z PITy IPS do PITy 2020
> Asystent to wystarczy eksportować z PITy IPS do pliku rozszerzeniem
> PITy2020FNS, np pit37.PITy2020FNS i potem wczytać w "asystencie"

No coś mi się zdaje że coś jest nie teges, przy próbie eksportu do pliku, czyli Rozliczenie -> Eksportuj -> Do pliku nie ma możliwości wyboru rozszerzenia *.PITy2020FNS tylko jedyną opcją jest *.PITyIPS, chyba że jest jakiś myk o którym nie wiem.

M.K.

Zmienić ręcznie końcówkę.
Załączniki
Schowek01.png
Schowek01.png (2.04 KiB) Przejrzano 951 razy

dudek78

Ten asystent to jedna niewiadoma stare programy były super widocznie panowie się nie dołożyli albo im nie zależało na klientach co od lat korzystali z ich programów dla mnie lipa trzeba szukać coś innego

markus

M.K. pisze:
> Zmienić ręcznie końcówkę.

No tak, ale jest to mało wygodne, najpierw należy eksportować do pliku, następnie ręcznie w tym pliku zmienić rozszerzenie, następnie w Asystencie użyć Rozliczenie -> Otwórz, albo buton Otwórz, wybrać potrzebny plik i dopiero wczytuje rozliczenie, które potrzebujemy.

Ja wiem że Asystent, a PITY IPS do trzech rozliczeń są darmowe, a ponoć darowanemu koniowi się w zęby nie zagląda, ale takie komplikacje są trochę nie teges, nie można by po prostu dodać opcji wyboru rozszerzenia w PITy IPS, rozwiązało by to sprawę, tyle i tylko tyle :).

Albo jeszcze inaczej, dostosować Asystenta do obsługi również, albo tylko rozszerzenia *.PITyIPS
Ostatnio zmieniony 11 lut 2021, o 17:02 przez markus, łącznie zmieniany 1 raz.

dudek78

Było dobrze a wyszło jak wyszło ocena asystenta 2020 to 2 olali ludzi bo przekombinowali z tym asystentem

markus

Ja jeszcze mogę podpowiedzieć w jaki sposób jednym kliknięciem można zmienić setki, tysiące rozszerzeń z np. PITyIPS na PITy2020FNS i odwrotnie, sposób ten jest skuteczny z masową zamianą każdych rozszerzeń na inne.

Pisze o tym dlatego że sposób na wczytywanie rozliczeń z PITy IPS do Asystenta jest trochę pokrętny, póki to się nie zmieni hurtowa zmiana rozszerzeń jest bardzo pomocna.

Zainteresowanych proszę o cynk :).

Zablokowany