Ulga na dziecko
Ulga na dziecko
Witam.
Mam pytanie - syn 19 lat. Naukę zakończył w czerwcu 2020. Prace podjął 1 grudnia 2020 ale pierwsze wynagrodzenie otrzymał dopiero 10 stycznia 2021.
Za ile miesięcy można odpisać ulgę? pełny rok?
Dziękuję i pozdrawiam.
Mam pytanie - syn 19 lat. Naukę zakończył w czerwcu 2020. Prace podjął 1 grudnia 2020 ale pierwsze wynagrodzenie otrzymał dopiero 10 stycznia 2021.
Za ile miesięcy można odpisać ulgę? pełny rok?
Dziękuję i pozdrawiam.
Re: Ulga na dziecko
Ulga przysługuje razem z wakacjami - do sierpnia włącznie.
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Zastanawiało mnie czemu nie dalej skoro był na garnuszku rodziców nawet w okresie gdzie już pracował a jeszcze nie zarobił?
Zastanawiało mnie czemu nie dalej skoro był na garnuszku rodziców nawet w okresie gdzie już pracował a jeszcze nie zarobił?
Ponieważ w ustawie jest zapisane, że ulga należy się za czas nauki a nie za czas trzymania przez rodziców na garnuszku.
Do czasu nauki wlicza się wakacje. Gdyby po wakacjach podjął dalszą naukę np. studia to wtedy ulga byłaby za cały rok.
Do czasu nauki wlicza się wakacje. Gdyby po wakacjach podjął dalszą naukę np. studia to wtedy ulga byłaby za cały rok.
Dodam jeszcze, że jeżeli jest jedno dziecko uprawnione do ulgi, to jest ograniczenie
wysokości dochodu rodziców, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w danym roku podatkowym.
wysokości dochodu rodziców, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w danym roku podatkowym.
wla.gle pisze:
> Dodam jeszcze, że jeżeli jest jedno dziecko uprawnione do ulgi, to jest
> ograniczenie
> wysokości dochodu rodziców, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w
> danym roku podatkowym.
Tak trochę błędna ta informacja.
> Dodam jeszcze, że jeżeli jest jedno dziecko uprawnione do ulgi, to jest
> ograniczenie
> wysokości dochodu rodziców, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w
> danym roku podatkowym.
Tak trochę błędna ta informacja.
Optima pisze :
..Tak trochę błędna ta informacja - można prosić o wyjaśnienie, dlaczego....?
..Tak trochę błędna ta informacja - można prosić o wyjaśnienie, dlaczego....?
W swej radzie napisałeś:
>> Dodam jeszcze, że jeżeli jest jedno dziecko uprawnione do ulgi, to jest
>> ograniczenie
>> wysokości dochodu RODZICÓW, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w
"rodziców" - a limit 112 dotyczy MAŁŻONKÓW i to jeszcze takich będących cały rok w związku małżeńskim.
Rodzice - to błędne użyte określenie szczególnie w czasach tak powszechnych konkubinatów. Nie wszyscy rodzice są małżonkami.
>> Dodam jeszcze, że jeżeli jest jedno dziecko uprawnione do ulgi, to jest
>> ograniczenie
>> wysokości dochodu RODZICÓW, dochód nie może przekroczyć 112000,00 zł w
"rodziców" - a limit 112 dotyczy MAŁŻONKÓW i to jeszcze takich będących cały rok w związku małżeńskim.
Rodzice - to błędne użyte określenie szczególnie w czasach tak powszechnych konkubinatów. Nie wszyscy rodzice są małżonkami.
Witam. Serdecznie dziękuję za konkretne odpowiedzi w kwestii "czasu nauki" Dziękuję wielce mi to pomogło i rozwiało moje wątpliwości.
W toku mojego głupiego rozumowania można by takie dziecko trzymać pod kołderką do 25 roku życia i nic więcej nie robić. A tu się wszystko wyjasniło.
Raz jeszcze serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
W toku mojego głupiego rozumowania można by takie dziecko trzymać pod kołderką do 25 roku życia i nic więcej nie robić. A tu się wszystko wyjasniło.
Raz jeszcze serdecznie dziękuję i pozdrawiam.
Witam , mam pytanie niepełnoletnie dziecko ( 17lat) - nauka zawodu osiągnął przychód 3287 zł pozycja 86/87 w pit 11 i składki społ poz 71 - 450,70 , skł.zdrowot poz.74 -8,16 zł czy rodzice mogą skorzystać z ulgi prorodzinnej na to dziecko ?