PITy IPS

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
Optima

Re: PITy IPS

Post autor: Optima »

M.K. pisze:
> Wielu "starych" użytkowników przekonało się do nowego programu

Potwierdzam.
Ale też pamiętam lament zeszłoroczny.
Coś jak u mnie przesiadka na Windows 10, czy rok temu na PITy IPS.
Co ja od moich dziewczyn musiałem się nasłuchać jakie to be...
... ale mówiłem: poczekajcie przyzwyczaicie się.
ZAŁOŻĘ się, że już żadna nie pamięta programu PITY 20XX

Optima

fenster pisze:
> M.K. pisze:
> > Proszę mi przypomnieć do czego w domu to jest potrzebne (to drukowanie na
> > oryginałach)?
> Chociażby ze względów estetycznych jeśli ma się drukarkę laserowa czarno-białą nie
> wspomne już o oszczędności tonera.Można tak samo zapytac dlaczego dotychczas taka
> możliwość była?

Tylko nie pisz o oszczędności. Przecież dyskutujemy tutaj o wersji darmowej ograniczonej do kilku sztuk PITów.
To jaka to oszczędność jeżeli wcześniej po puste druki musisz jechać (paliwo/czas) do urzędu skarbowego.
Twoja argumentacja jest delikatnie pisząc: dziwna.

fenster

Post autor: fenster »

Optima pisze:
> fenster pisze:
> > M.K. pisze:
> > > Proszę mi przypomnieć do czego w domu to jest potrzebne (to drukowanie na
> > > oryginałach)?
> > Chociażby ze względów estetycznych jeśli ma się drukarkę laserowa czarno-białą
> nie
> > wspomne już o oszczędności tonera.Można tak samo zapytac dlaczego dotychczas
> taka
> > możliwość była?
>
> Tylko nie pisz o oszczędności. Przecież dyskutujemy tutaj o wersji darmowej
> ograniczonej do kilku sztuk PITów.
> To jaka to oszczędność jeżeli wcześniej po puste druki musisz jechać (paliwo/czas) do
> urzędu skarbowego.
> Twoja argumentacja jest delikatnie pisząc: dziwna.

Nie ma to jak zakładać że się wszystko wie...
Skąd założenie że zeznania były robione bez wykupionej licencji na PITy xxxNG ? Wersja darmowa ma być asystenta PITY z tego co tu przeczytałem w zamian za PITY NG.Nie wczytywałem sie czy jest wersja licencyjna tego programu widząc tylko wydruk uproszczony podobnie jak rok temu, stąd moje wcześniejsze pytanie do M.K. o tą kwestie.
Tak się składa że robię zeznania w miejscu oddalonym ok.15 metrów od wejścia do US . Po za tym jaki to problem podjechać do US ze złożonym zamówieniem na powiedzmy 100-300 szt. formularzy z każdego popularnego (PIT 37,O,ZG,38,39..ETC) ?. Zapewniam Cię ze oszczędności na papierze ,tonerze i zużyciu drukarki to przy 300-400 zeznaniach gdzie klientowi robisz tez kopie to kilkaset złotych (szczególnie ze większość klientów to osoby starsze przywiązane do tradycyjnej,papierowej zabawy). Delikatnie rzecz ujmując strzeliłeś kula w płot.

Optima

>>> Zapewniam Cię ze oszczędności na papierze ,tonerze i zużyciu drukarki to przy 300-400 zeznaniach gdzie klientowi robisz tez kopie to kilkaset
>>> złotych (szczególnie ze większość klientów to osoby starsze przywiązane do tradycyjnej,papierowej zabawy).

Osobiście wszystkim też drukuję kopie, drukarką laserową.
Załóżmy dla 500 (4 str.) PITów papier to około 4 ryzy (1 ryza polspeed (czerwony) 8,2 netto) - papier: 32,80 zł
Toner... trudno mi policzyć.. zrób już zawyżony 10 zł (skupuję oryginale kartridże SAMSUNGa (cena regularna 320zł, na allegro czy OLX co chwilę kupuję po max 70zł (czasami nawet z fakturą)). Oryginalny jest po prostu lepszy od wszelkich zamienników typu ActiveJet, bo potem spokojnie mogę go zasypać proszkiem z 4 razy zanim zacznie brudzić lub nierówno pokrywać czerń).

Więc nie wiem gdzie te kilkaset złotych mi wyszło marne max 50 zł - ale jeszcze czas... czas to pieniądz.
Nie wyobrażam się "pieprzyć" z jakimś nadrukiem, wkładaniem oryginałów, nierównym nadrukiem itp.
Ale każdy pracuje jak lubi.

Musisz jednak przyjąć, że nie ma możliwości zadowolenia 100% klientów. Bo koszt zadowolenia krańcowych klientów przewyższy zysk na wszystkich pozostałych.
Więc chyba z dużym prawdopodobieństwem nie będziesz wyróżniony specjalną wersją programu.

>>> ze większość klientów to osoby starsze przywiązane do tradycyjnej, papierowej zabawy).
U mnie 100% osób starszych wybiera wysyłkę elektroniczną bo im się nigdzie nie chce chodzić.
Największe problemy typu "a bo to ktoś przechwyci ten pit.. ja tam temu nie ufam" mam wśród peseli zaczynających się na 7X do początku lat osiemdziesiątych.
Ale i tak tacy osobnicy decydujący się na złożenie w wersji papierowej to max 10 osób, a teraz jak są USy pozamykane to chyba nikt się nie trafi.

A PITów robimy... a nie będę się chwalił, ale 300 uważałbym, że ludzie przestali przychodzić i się rynek pitów skończył. A tu jak wiemy mimo Twój e-PIT klientów przybywa r/r
Więc nam zależy na czasie - stać w życiu bym się nie babrał jakimiś nadrukami.

Ale jak już pisałem - co kto woli.

fenster

Mam nadzieje że zeznań tak nie liczysz jak policzyłeś składowe tych oszczędności bo strach się bać..;)
ok.To w skrócie:
Jak by to bylo 50zł to nikt nie robił by z tego problemu.400 szt. zeznań np.PIT-37,O to 8str.=3200str.(bo to wiekszość ma taki zestaw), ryza to ok 12zł brutto=36zł i tu tragedii nie ma. ale!!
Toner do laseru Samsunga lepszy ale nie oryginał to ok.50 zł z allegro.Starcza na ok.2500str. przy zapełnieniu 2-5% czyli takim jak przy nadruku na oryginale.Tu koszt wiec ok. 80 zł.W przypadku druku pełnego powiedzmy nawet z wyłączeniem tła to jest to ok 40% zapełnienia...czyli ok 8 razy wiecej.Tak wiec na tonerze wydrukujesz ok 300-400 kartek.Potrzebujesz wiec zamiast dwoch tonerow za 50zł wydać na 10 tonerów, co daje Ci 500zł.
Pomijam już kwestie ze nadruk jest szybszy,mniej obciąża rolkę bo papier jest cienki,wyglada estetycznie i profesjonalnie i takie tam..;)
Generalnie to co roku dawalo ok.500-600zł oszczędności.
Zresztą program PITYXXXNG mial chyba możliwość nadruku na oryginalne druki od samego początku.Jak myślisz po co? Jakiś sens w tym był i jeśli ktoś ma latwy dostęp do druków i woli mieć te 500zł w kieszeni a nie podnosić ceny klientą by to zrównoważyć to ta opcja jest ze wszech miar fajna.
Pozdrowionka.

Atena

Post autor: Atena »

Witam,
Ponawiam pytanko : To teraz kiedy można się spodziewać pitu 36 ?? :-)))

Poza tym, jakieś tydzień temu dzwoniłam do US w sprawie pitu 28. Pani przez telefon mi powiedziała, że w tym roku pit 28 jest bardzo rozbudowany i żeby upewnić się przed wysyłką, czy ten formularz jest zgodny z wariantem 23 na stronie MS (gdzieś na dole, prawy róg). Mówiła, też, że bardzo dużo jest zwrotów z tego tytułu.
Chciałam jedynie to przekazać. Na tym programie działam już wiele, wiele lat i nigdy się nie zawiodłam.
pozdrawiam
Aneta

M.K.

Post autor: M.K. »

PIT-36 jest od jakiegoś czasu. Nie ma jeszcze wysyłki do e-deklaracji ale jest już testowana.

PIT-28 na pewno mamy aktualny! :)

fenster

Jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia w PITY IPS.Robie zeznania w biurze na laptopie w domu zaś innym komputerze.W PITach NG plik zeznania trafiał na pendriva i w domu mogłem je dokończyć,wydrukować lub przeglądać i edytować.Teraz jest jakaś baza,szyfrowane pliki.Plik trzeba importować na pendrive podczas pracy na zeznaniu a nie po zakończeniu.To dodatkowa robota i podwójne zapisywanie.Dodatkowo UPO można było od razu po zatwierdzeniu drukować teraz następuje kopiowanie do schowka linku i przenoszenie na internetową stronę i dopiero tam może następować wydruk bez możliwości eliminacji tła.Na prawdę tyle zmian na gorsze że aż z ciekawości zapytam dlaczego? Czy prostota i przejrzystość to nie te cechy które były podstawą sukcesu serii PITY ?.Kilku znajomym biurom polecałem latami Wasz program a oni dzisiaj do mnie dzwonią i zadają szereg pytań co się stało i dlaczego to tak działa.

M.K.

Zacznę od UPO.
Bezpośrednio z okno wysyłki rzeczywiście nie ma wydruku. Zapomniałem o tym ... Musze dorobić.

Ale i tak jest to co ludzie chwalą a mianowicie upo dołączane do zeznania.
Po wysłaniu pit-a ze statusem 200 proszę przejść na zakładkę "Zakończenie" i zaznaczyć przełącznik "dołącz UPO".
Wystarczy wrócić do formularzy i wydrukować.
Można tez upo zaznaczyć od razu przy wyborze formularzy. Po wysłaniu zostanie wypełnione.
Załączniki
dołączanie już w wyborze formularzy
dołączanie już w wyborze formularzy
Schowek01.png (7.31 KiB) Przejrzano 449 razy
dołączanie po wysłaniu w zakładce zakończenie
dołączanie po wysłaniu w zakładce zakończenie

M.K.

Co do plików.
Było bardzo dużo zgłoszeń aby program miał bazę danych i przechowywał dane z wielu lat.

Teraz mam pomysł aby dodać tekstowa bazę danych, czyli zapisywanie do plików.
Zrobię to gdy starczy mi na to czasu.

PS.
Czy nie można by teraz na pendrive kopiować całego pliku bazy SQLite?

Zablokowany