PIT-28
PIT-28
Dzień dobry, mieszkanie zaczęłam wynajmować od 2018 roku i wówczas zgłosiłam do US info, że będę rozliczała się ryczałtem. W latach następnych jeśli nadal chciałam rozliczać się ryczałtem nie musiałam ponownie tego zgłaszać a więc nadal mnie ryczałt obowiązywał. Mam pytanie czy mnie nadal obowiązuje to zgłoszenie, ponieważ w 2020 roku nie dokonałam żadnej wpłaty i teraz dopiero chcę to zapłacić z odsetkami tylko się zastanawiam, czy przez brak jakiejkolwiek wpłaty w 2020 roku nie utraciłam możliwości ryczałtu i nie zostanę zakwalifikowana na automatu na rozliczenie na zasadach ogólnych tak jak miało to miejsce w przypadku takiego zgłoszenia interpretacja nr 0113-KDIPT2-1.4011.483.2020. 3.MM (z tym, że tutaj kobieta pierwszy raz zaczęła wynajmować i nigdy nie zgłaszała wynajmu ryczałtem) . Z góry dziękuję za odpowiedź.
Re: PIT-28
Daria pisze:
> Mam pytanie czy mnie nadal
> obowiązuje to zgłoszenie, ponieważ w 2020 roku nie dokonałam żadnej wpłaty
Tak, w/g mnie nadal ryczałt, ale dobrze by było żeby jeszcze ktoś się na ten temat wypowiedział.
Daria pisze:
> (z tym, że tutaj kobieta pierwszy raz zaczęła wynajmować i nigdy nie zgłaszała wynajmu
> ryczałtem) . Z góry dziękuję za odpowiedź.
Brak zgłoszenia opodatkowania na zasadzie ryczałtu z góry obliguje do opodatkowania na zasadach ogólnych.
> Mam pytanie czy mnie nadal
> obowiązuje to zgłoszenie, ponieważ w 2020 roku nie dokonałam żadnej wpłaty
Tak, w/g mnie nadal ryczałt, ale dobrze by było żeby jeszcze ktoś się na ten temat wypowiedział.
Daria pisze:
> (z tym, że tutaj kobieta pierwszy raz zaczęła wynajmować i nigdy nie zgłaszała wynajmu
> ryczałtem) . Z góry dziękuję za odpowiedź.
Brak zgłoszenia opodatkowania na zasadzie ryczałtu z góry obliguje do opodatkowania na zasadach ogólnych.
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie jednej kwestii z przypadku pierwszego ( a więc zgłoszenie pisemne formy opodatkowania ryczałtem przed 2018 rokiem), gdzieś na necie doczytałam, że jeśli między czasie zmieniło się miejsce zamieszkania to należy do nowego urzędu wpłacać ten ryczałt, ale nie ma potrzeby, aby składać do niego informacji o wyborze ryczałtu, ponieważ ten złożony wcześniej obowiązuje mnie w każdym urzędzie - czy to jest prawda z prawnego punktu widzenia?
Mam jeszcze ostatnie pytanie odnośnie jednej kwestii z przypadku pierwszego ( a więc zgłoszenie pisemne formy opodatkowania ryczałtem przed 2018 rokiem), gdzieś na necie doczytałam, że jeśli między czasie zmieniło się miejsce zamieszkania to należy do nowego urzędu wpłacać ten ryczałt, ale nie ma potrzeby, aby składać do niego informacji o wyborze ryczałtu, ponieważ ten złożony wcześniej obowiązuje mnie w każdym urzędzie - czy to jest prawda z prawnego punktu widzenia?
Ad1. Teraz wpłaca się na mikrorachunek, więc US nie jest istotny, natomiast w rozliczeniu rocznym wpisujemy Urząd Skarbowy właściwy dla miejsca zamieszkania.
Ad 2. Też jestem zdania że nie potrzeba składać ponowne info o wybranej formie opodatkowania, ale moje zdanie to za mało, może ktoś przerabiał ten temat i się wypowie.
Ad 2. Też jestem zdania że nie potrzeba składać ponowne info o wybranej formie opodatkowania, ale moje zdanie to za mało, może ktoś przerabiał ten temat i się wypowie.
Z tego co się orientuję, to od 2019 o wyborze formy opodatkowania najmu decyduje pierwsza wpłata podatku - jeśli zaznaczono na przelewie podatkowym PPE=ryczałt.
Jest to równoznaczne z wyborem formy opodatkowania jako ryczałt .
Jeśli będzie oznaczony jako PIT = opodatkowanie na zasadach ogólnych.
Wybór formy opodatkowania obowiązuje do czasu odwołania/zmiany formy opodatkowania.
Jest to równoznaczne z wyborem formy opodatkowania jako ryczałt .
Jeśli będzie oznaczony jako PIT = opodatkowanie na zasadach ogólnych.
Wybór formy opodatkowania obowiązuje do czasu odwołania/zmiany formy opodatkowania.
Czyli tak jak pisałem, jest potwierdzenie i wszystko jasne :).