pit28

Pytania i informacje związane z rozliczaniem pit-ów za 2020 rok
xxxgosienka43xxx

Re: pit28

Post autor: xxxgosienka43xxx »

Witam. . Na razie przeglądam PIT-28 i mam dylemat. Czy zaliczkę za miesiąc np. styczeń wpisuję w rubryce '' styczeń'' czy w rubryce '' luty'' ponieważ wpłaciłam ją w lutym ? I odwieczny dylemat co z zaliczką za grudzień , którą wpłaciłam w styczniu ?

markus

Post autor: markus »

xxxgosienka43xxx pisze:
> Czy zaliczkę
> za miesiąc np. styczeń wpisuję w rubryce '' styczeń'' czy w
> rubryce '' luty'' ponieważ wpłaciłam ją w lutym ?

Zaliczkę za styczeń wpisujesz w rubryce styczeń, bo tego miesiąca ta zaliczka dotyczy, z pozostałymi podobnie.

xxxgosienka43xxx

A co z grudniem ? Wpłaciłam zaliczkę w styczniu . Do PIT-28 wpisałam symulację zaliczek od września ( pierwszy dochód we wrześniu czyli wpisałam wrzesień ) do grudnia ( za grudzień zapłacilam w styczniu), ale formularz każe mi policzyć ile było zaliczki od stycznia do listopada i już ten grudzień muszę odjąć i na końcu wyszło mi jeszcze że muszę dopłacić ......nie mogę tego połapać ....

markus

xxxgosienka43xxx pisze:
> A co z grudniem ?

Za grudzień wpisujesz w rubryce grudzień, jeżeli będą jakieś różnice wynikające z zaokrągleń w poszczególnych miesiącach to wyliczenie w zeznaniu poz. 160 "Ryczałt do zapłaty" to uwzględni.

xxxgosienka43xxx

czy mam ten ryczałt zapłacić ? czy to jest hmm ...formalne wyliczenie bo przecież mam już zapłacone w styczniu ....

markus

Trochę się pośpieszyłaś z tą zapłatą, zazwyczaj płaci się po obliczeniu zeznania.
Teraz druga sprawa, ile wpłaciłaś, a ile wyszło z wyliczenia w zeznaniu, jeżeli wpłaciłaś więcej, masz nadpłatę, jeżeli mniej to musisz wpłacić różnicę, jeżeli jest na zero to zostaje tylko złożyć zeznanie.

xxxgosienka43xxx

Kwotę otrzymaną z wynajmu wpisuję za cały rok łącznie z grudniem , kwotę wpłaconej zaliczki tylko od stycznia do listopada , zaliczki wpłacone lub należne wpisuję łącznie z grudniem i wychodzi mi do zapłaty taka kwota jaką wpłacam zaliczkę i de facto mam ją już zaplaconą ( w styczniu). Coś gdzieś żle wpisuję z tym grudniem na pewno .....

markus

Jeżeli z wyliczenia wyszło Ci w poz 160 tyle ile zapłaciłaś za grudzień to masz już finansowo rozliczony rok 2020, teraz pozostaje złożyć zeznanie do US.

W poz. 159 powinna być suma wpłaconych zaliczek od stycznia do listopada, w poz. 160 wychodzi ile masz "zapłacić za grudzień" czyli kwota do rozliczenia rocznego.

xxxgosienka43xxx

Tak wychodzi mi kwota taka jaką mam wplaconą za grudzień ,,,czyli wychodzi że jest ok . Dziękuję bardzo za pomoc.

Zablokowany